Ingrediente:
• 1,5 kg cartofi
• 100 ml ulei
• 1 ceasca mare de smantana
• 1kg carne de vitel tocata
• 2 oua
• 1 ceapa mare
• 250 g cascaval
• 250 g unt
• 2 morcovi
• 1 legatura marar
• sare, piper
Pentru sos:
• 100 ml smantana
• 100 ml suc de rosii
• 1 lingura de miere
• 100 ml vin
• cimbru
• piper
Mod de preparare:
Tocati ceapa marunt, dati morcovii pe razatoare si puneti-le la calit in 120 g unt amestecat cu 60 ml ulei. Curatati cartofii si taiatii felii subtiri. Cand ceapa si cu morcovul s-au inmuiat, adaugati carnea, sa ia gust bun. Mestecati in cratita si unditi carnea pana face bulbuci mici, semn ca s-a patruns de caldura.
Bateti ouale cu smantana, cascavalul ras, sare si piper. Dati carnea la o parte de pe foc, adaugati sare, piper si mararul tocat.
Ungeti un vas termorezistent mare cu unt si incepeti sa asezati: un strat de cartofi, apoi un strat de carne cu ceapa si morcov, turnati smantana cu ou si cascaval, apoi iar cartofi, iar carne, iar sos de smantana.
Ultimul strat trebuie sa fie de smantana. Dati la cuptor la foc mic-potrivit timp de o ora.
Musacaua se serveste calduta si cu sos.
PS: Dimensiunile vasului folosit de mine: L 29 /l 18 / h 7 cm
Multumesc mult pentru idee! Chiar nu mai stiam ce sa fac bun de mancare. A iesit superdelicioasa...nu mi-a mai ramas deloc!!!
RăspundețiȘtergereMarinela ma bucur ca v-a placut!
ȘtergereAsa fac si eu musacaua si sunt din Dorna (Vatra Dornei ) :)
RăspundețiȘtergereCand cineva din Dorna iti spune ca e bine te bucuri mult! Multumesc Daniela!
ȘtergereEra un comentariu anonim in care eram intrebata unde pun lingurita de miere, sucul de rosii si vinul. Nu stiu din ce motiv a disparut intrebarea dar am apucat sa o citesc si va raspund aici:
RăspundețiȘtergereIn prezentarea retetei gasiti: ingrediente pentru sos. Acolo sunt toate acele ingrediente care va intereseaza pe d-voastra.Se vede si in fotografia finala ca langa musaca este un vas cu sos.
Puteti servi musacaua simpla sau turnand din acel sos peste ea.
In speranta ca raspunsul meu v-a ajutat, va multumesc pentru vizita si va mai astept. Spor la gatit!