marți, 1 septembrie 2015

Zacusca cu ciuperci


Pastram gusturile verii in tot felul de combinatii si borcane asezate prin camara. Ar fi pacat sa lipseasca tocmai zacusca. Desfaci borcanul si mananci!

Ingrediente:
• 4 kg de vinete
• 3 kg de gogosari
• 2 kg de ardei capia
• 1,5 kg ceapa
• 1 kg morcov (optional)
• 500-600 ml ulei de floarea soarelui
• 1 l de suc de rosii concentrat sau sucul de la 3 kg de rosii
• 4 conserve de ciuperci (aproximativ 900 g cantitate neta dupa scurgere)
• ardei iute (daca va place)
• 1capatana de usturoi
• sare, dupa gust cam 2-3 linguri la 3 kg de zacusca
• 2-3 linguri de zahar
• piper
• boia dulce
• 2-3 foi de dafin
Mod de preparare:
Se coc vinetele pe plita, pe flacara aragazului sau in cuptor.
 Se curata si se lasa sa se scurga pe un gratar.
 Se coc gogosarii, ardeii capia si se lasa la scurs, se curata de seminte si se taie in bucatele.
Se toaca ceapa marunt si se pune la calit in toata cantitatea de ulei, la foc mic, pana cand devine transparenta.
 Se adauga usturoiul care, in prealabil a fost curatat si tocat marunt si morcovul maruntit pe razatoare.
Dupa vreo 10 minute, adaugam pe rand restul ingredientelor: vinetele tocate, ardeii si gogosarii taiati bucati, sucul concentrat de rosii, ciupercile scurse bine si maruntite.
Amestecam bine, adaugam si foile de dafin, piperul, ardeiul iute, zaharul, toate condimentele, dupa gust.
Dam vasul de zacusca la cuptor sa fiarba mocnit vreme de vreun ceas. Cand a scazut bine se potriveste gustul de sare si piper. Zacusca este gata cand sosul (compozitia) s-a ingrosat si uleiul se ridica la suprafata.
Atunci se ia zacusca de pe foc. Se poate fiarbe si pe aragaz, dar trebuie amestecat mereu sa nu se prinda de vas. Se toarna fierbinte in borcane. Se preseaza cu o lingura compozitia din fiecare borcan sa nu ramana goluri, se infileteaza capacele si borcanele se sterilizeaza 30 de minute la cuptor sau la bain-marie. Le puteti lasa in cuptoul fierbinte pana a doua zi sau faceti un cuib din paturi in care sa puneti borcanele de zacusca la odihna pana a doua zi. Orice varianta alegeti este la fel de buna.
Pofta buna!
PS: Cuvantul zacusca este de origine slava (zakuska), la origine avand intelesul de "gustare" sau "aperitiv”.
PPS: Zacusca poate fi facuta in fel si chip: clasica, rustica, cu vinete, fara vinete, cu telina, cu fasole, picanta, cu ciuperci, cu ghebe, cu peste, cu dovlecei… Alegeti ingredientele si spor la treaba!
Bine de stiut:
Borcanele se sterilizeaza in cuptor, timp de 20 de minute.
Legumele coapte pe gratar sunt mai savuroase dacat cele coapte in aragaz.
Pentru a fierbe zacusca, este bine sa folositi un ceaun de tuci.
In compozitia de zacusca nu se pune apa.
Incercati sa curatati vinetele cat mai repede. Isi vor pastra culoare alba si nu se vor invineti.
Peste ardeii si gogosari copti presarati putina sare si lasati-i cateva minute sub un capac. Se vor curata foarte usor.
Daca doriti, in fiecare borcan, puneti deasupra cate o lingura de ulei fierbinte, inainte de a infileta capacul.
Daca ti-a placut aceasta reteta, urmareste Colectie de retete pe FACEBOOK

2 comentarii: