joi, 9 noiembrie 2017

Pogacele cu jumari

O reteta veche, fara fast, facuta ca pe vremea bunicii.

Ingrediente:
• 550 g faina alba 000
• 250-300 g jumari de porc
• 2 linguri untura de porc (rece, nu topita)
• 1 ou
• 25 g drojdie proaspata
• 1 lingurita sare
• 1 lingurita de zahar
• 200-250 ml lapte
• 1 galbenus pentru uns
• chimen, paprika
• ulei de floarea soarelui pt planseta de lucru
• faina pentru planseta de lucru
Mod de preparare:
Se amesteca drojdia cu zaharul, se adauga putin lapte caldut, 2-3 linguri de faina, se amesteca bine si se lasa la loc caldut pana se activeaza drojdia si incepe sa faca bule. Pana dospeste aluatul se macina jumarile. Folositi un robot de bucatarie sau o masina de tocat carne. Pasta se condimenteaza cu sare si piper negru dupa gust, apoi o tineti la temperatura camerei pentru a se putea intinde usor.
Intr-un castron, faina se freaca cu untura si sare pana capata un aspect nisipos. Se face un locas la mijloc in care se toarna drojdia dospita si se adauga putin cate putin laptele caldut in care am adaugat oul intreg batut, framantand pana la obtinerea unui aluat omogen.
Acoperiti aluatul si lasati-l sa dospeasca la loc caldut pana isi dubleaza volumul. Ungeti planseta de lucru cu putin ulei apoi rasturnati aluatul. Intindeti o foaie dreptunghiulara apoi ungeti aluatul pe toata suprafata cu pasta de jumari.
Impachetati laturile mai scurte ale dreptunghiului catre mijloc pana se intalnesc, apoi impaturiti in trei.
Se inveleste in folie si se da la frigider sa se odihneasca.
Dupa 30 de minute, aluatul se intinde din nou, si se pliaza pe latura cea mai lunga, si impaturiti la fel in trei. Se da din nou la frigider tot pentru 30 de minute, se intinde aluatul si se mai impacheteaza o data, identic, in 3. Se lasa la frigider inca 30 de minute, apoi se presara planul de lucru cu putina faina, se intinde aluatul intr-o foaie si se decupeaza cu o forma rotunda sau cu un pahar pogacelele.
Am folosit si resturile de aluat rezultate de la decupare. Le-am copt si le-am servit primele.
Tapetati o tava cu hartie de copt, asezati pogacelele si lasati-le la temeratura camerei sa mai creasca putintel. (15-20 min) Se ung deasupra cu ou batut si se presara cu chimen sau cu paprika. Atentie sa nu ungeti si marginile, caci vor creste mai putin.
 
Se aseaza in tava pregatita cu hartie de copt la distanta una de cealalta, se coc timp de 15/20 de minute, la 180 de grade. Se rumenesc usor.
Pofta buna!
PS: Se fac in special in perioada de iarna, dupa taierea porcului, atunci cand camara este plina cu jumari.  In unele zone din tara pogacelele cu jumari se fac pentru masa de Anul Nou. Merg foarte bine cu un pahar de tuica sau de vin rosu.
PPS: Comisia Europeana a inregistrat oficial pogacele cu jumari pe lista produselor traditionale speciale la cererea Ungariei. Pogacele cu jumari - Tepertős pogácsa.

Daca ti-a placut aceasta reteta, urmareste Colectie de retete pe FACEBOOK

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu