Ingrediente:
• 1 gaina de curte, cat mai rotunjoara
Zarzavat:
• 2 cepe
• 2 radacini de pastarnac
• 1-2 radacini de patrunjel
• 1 telina mica
• 2-3 morcovi
• 1 ardei gras sau 1 gogosar
• 3-4 rosii
• 1 ceasca de bulion
• 5 l apa de fantana
• sare, piper dupa gust
• 1l de bors proaspat
• 2-3 legaturi de verdeata: leustean, patrunjel, marar
Pentru tocmagi:
• 1 ou
• 100 g faina alba 000
• sare
Mod de preparare:
Gaina grijulita se taie bucati si se pune la fiert in apa rece. Se spumuieste fiertura. Se curata zarzavatul, se toaca si apoi se pune langa gaina la fiert indelungat, acoperit, poate si doua ceasuri bune.
Se amesteca faina, oul si sarea pana obtinem un aluat elastic.
Se intinde subtire cat se poate, apoi se taie tocmageii. Se lasa la uscat.
Dupa ce a fiert gaina pana aproape se desprinde carnea de pe oase, se pun la fiert, zece minute, si tocmageii. Borsul de putina se infierbanta sa-si lase damfurile.
Se toaca verdeata.
Se potriveste zeama cu sare si piper, se toarna borsul - sa dea un clocot, doua, apoi se presara verdeata.
Pofta buna!
PS: Am crescut cu aceasta fiertura. Asteptam zilele de sfarsit de saptamana cand taia bunica o gaina si ne facea o oala mare de zeama bogata. Ma uitam fascinata la sclipicii galbeni ca niste banuti ce se ridicau la suprafata. Doamne, cat era de buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu