marți, 30 iunie 2015

Dulceata de cirese amare

“Foarte rafinata mandrie a marilor case moldovene si valahe, dulceata de cirese amare (ca si cea de nuci verzi) e o perla stralucitoare a bucatariei elegante romanesti, regina, mare si mic burgheza, boernasa si vel vornica, a verilor toride, cu vile de orasel pustiu sau conace departate, perdele trase, ore tarzii de dupa- amiaza, umbra groasa a camerei, mobile greoaie, vechi, prea vechi, pahare aburite, farfurioare delicate, lingurite cat unghia, de argint…Altcineva a trait si a scris toate astea, ca de obicei, altcineva a trait in locul nostru.
                                           Radu Anton Roman “Povestile Bucatariei Romanesti”

Ingrediente:
• 1 kg zahar tos
• 5 cani cu cirese amare, fara samburi
• 1 lamaie
Mod de preparare:
Pentru dulceata de cirese amare eu folosesc 5 cani mari, de 400 ml, cu fructe fara samburi la 1 kg de zahar. Se spala ciresele si se scot samburii.

Se amesteca ciresele cu zaharul pe masura ce le curatam.
Se pun la foc mic pana se formeaza siropul.
Se mareste putin focul avand grija sa miscam cratita mereu si sa indepartam spuma in mod constant. Adaugam zeama de lamaie sau chiar felii de lamaie daca ne face placere. Daca ciresele nu sunt suficient de amare puteti pune o crenguta de pelin. Verificam daca este suficient de legata si cand este gata oprim focul.
Acoperim cratita cu un prosop umed si lasam cateva minute sa se racoreasca putin apoi se pune in borcane.
Pofta buna!
PS: Tot ce este preparat in casa este bun. Zic, deci, sa umplem camara cu dulceturi si gemuri delicate.
PPS: Nimic nu e mai bun decat o lingurita de dulceata!
 Sfaturi practice:
• Indiferent daca folositi borcane de anul trecut sau aveti borcane noi, este important sa le sterilizati. Le introduceti in cuptorul incalzit in prealabil, pentru 5-10 minute.
 • Amestecati usor in cratita, cu o lingura de lemn, ca sa nu zdrobiti fructele.
 • Spuma care se formeaza la suprafata vasului in care fierbe dulceata se indeparteaza in mod constant.
 • Pentru a stii daca dulceata este gata, puneti o picatura pe o farfurie rece. Daca aceasta nu curge, inseamna ca poate fi oprit focul.
 • Alta metoda pe care o folosesc si eu este cea cu paharul de apa. Luati cu lingura de lemn putin sirop din cratita, ridicati deasupra si lasati sa cada in paharul cu apa. Ultima picatura care se prelinge de pe lingura nu trebui sa se desfaca in apa, curge intreaga pana la fundul paharului.
 • Borcanele cu dulceata trebuie depozitate intr-un spatiu uscat, ferit de lumina.
Daca ti-a placut aceasta reteta, urmareste Colectie de retete pe FACEBOOK

2 comentarii:

  1. Da, dulceata de cirese amare nu lipseste din casa moldovencelor.....dar, ca de fiecare data tu esti mai harnicuta...si cu multe sfaturi utile la activ...Dar, dat fiind, ca la SV vremea e mai in urma ca la voi la BT....saptamana viitoare pun si eu pe foc dulceata de cirese amare si de nuci....na!!!! Saru'mana de sfaturile extrem de utile....esti mai dulce ca dulceata!:x

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc Marinela! Pana se coc ciresele amare eu zic sa pregatesti tu o sampanie ca avem ceva de sarbatorit!

    RăspundețiȘtergere