miercuri, 25 iulie 2018

Bors de fasole boabe si bureti de roua

Borsul este o temelie a bucatariei moldovenesti, o mancare de baza la fel ca supa in zona Ardealului. Retetele difera chiar de la o gospodarie la alta, dar acest fel de mancare este nelipsit de pe masa noastra.

Ingrediente:
• 300 g fasole boabe noi
• 500 g bureti de roua
• 500 ml pana la 1 l bors de putina
• 2 buc ceapa alba
• 2 morcovi
• 1 radacina de telina, mica
• 1 pastarnac
• 4-5 rosii, sau 200 ml bulion gros de rosii
• 1 ardei gras
• verdeata, patrunjel, marar, leustean
• sare, cata trebuie
• piper negru, proaspat rasnit
• 1 crenguta de cimbru
• 3-4 linguri de ulei
• ulei
Mod de preparare:
Se pun boabele de fasole la fiert la foc mic. Se curata si se taie fasii, bucatele, feliute, morcovii, pastarnacul, patrunjelul, ardeii si se pun la undit intr-o cratita cu putin ulei. Le lasam sa se inabuse bine.
Se schimba o apa la boabele de fasole (se arunca) apoi se adauga 3 l de apa, legumele undite si se lasa la fiert impreuna. Completam cu apa din cand in cand, daca e nevoie – la sfarsit trebuie sa ramana cam 2,5-3 l de zeama (e un bors mai gros).
Buretii de roua se spala foarte bine apoi se oparesc 10-12 minute. Se scurg, se clatesc si se adauga peste fasolele boabe cand acestea sunt aproape fierte.Tot acum adaugam si rosiile maruntite si crenguta de cimbru.
Se pune borsul de putina la fiert sa-si lasa damfurile apoi se adauga in oala si se mai lasa doua trei clocote.
Indepartam crenguta de cimbru, potrivim gustul cu sare si piper si presaram multa verdeata tocata. Oprim focul, lasam sa se racoreasca putin si il putem servi.
Este la fel de bun si rece cu mamaliga calda.
Pofta buna!
PS: Buretii de roua sunt des intalniti pe pajisti cu iarba foarte deasa, in poienite sau fanete cu iarba inalta. Apar mai ales dupa ploaie. Se folosesc in special palariutele, piciorusele fiind mai tari. Pot fi uscati sau congelati.
PPS: Cand bunica umplea borsul, ma chema sa il gust si apoi ma stropea putin cu lingura cu care amesteca in chiupul cu huste sau ma tragea usor de par spunand: Acru borsul, acru borsul, acru borsul... Radea si  imi spunea ca daca m-am suparat o sa iasa borsul acru si bun.
Daca ti-a placut aceasta reteta, urmareste Colectie de retete pe FACEBOOK

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu