vineri, 26 mai 2023

Supă de oase de vită - un aliment medicament!

O supă concentrată, robustă și foarte nutritivă, preparată din oase, fiartă la foc mic aprox. 6-8 ore. Atunci când găsesc oase de vită la măcelărie, cumpăr cantități mari 10-15 kg și le transform într-o supă minunată pe care o congelez și apoi o folosesc la gătit: rizzotto, supă de ceapă, sosuri, cârnați, orice ciorbă, pilaf, mâncărică sau tocană. Oasele sunt bogate în substanțe hrănitoare, inclusiv calciu, magneziu și fosfor. Este nelipsită din bucătăria mea.
Rog măcelarul să taie oasele în bucăți medii cu ajutorul unui fierastrau. Pun oasele într-o tavă, le dau la cuptor pentru 1 h la temperatură mare de 220-250 grade (dacă permite cuptorul).
Le rumenesc până devin auriu închis spre maro.
După ce oasele s-au rumenit, le transfer într-o oală mare sau chiar în două dacă sunt prea multe, adaug legumele curățate, apă, mirodeniile și amestec bine.
Las focul mare până începe să fiarbă, apoi reduc flacăra la foarte mic pentru o perioada destul de lungă de timp (6-8 ore). După ce a fiert, scoatem legumele și oasele și lăsăm supa la răcit.
O punem peste noapte la frigider să se adune grăsimea deasupra.
A două zi înlăturăm grăsimea, încălzim supă, o strecurăm și apoi o punem în caserole și o băgăm la congelator.
Cantități orientative : 
• 1 kg oase de vită, 
• 1 buc morcov, 
• 1 buc rădăcina pastarnac, 
• 1 buc rădăcină pătrunjel, 
• 1 buc ceapă galbenă, 
• 1/2 praz,  
• 1/4 țelină rădăcina sau tulpină apio, 
• 2 căței usturoi,
• 1 lg oțet din cidru de mere,
• 2 buc foi de dafin, 
• 1 crenguța de cimbru, 
• tarhon, 
• piper boabe, 
• sare 
• apă. 

Puteți fi cât de generoși doriți cu legumele. Niciodată nu sunt prea multe. 
Despre benefiicile supei de oase va las să citiți singuri. Merită!
PS : Oțetul ajută la extragerea mineralelor din oase. 
PPS: Puteți face supă din pui, din miel, din rată sau din combinații de oase.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu