miercuri, 27 aprilie 2016

Impletitura cu rahat

Aceasta impletitura are nevoie de timp si dragoste ca sa iasa frumoasa. Are compozitia asemanatoare cozonacului. Este pufoasa, aromata si nu prea dulce.

Ingrediente: pentru o impletitura
• 500-550 g faina alba
• 3 oua medii
• 150 ml lapte
• 50 g smantana
• 70 g unt topit
• 50 g zahar
• 1 plic de drojdie  7g
• 1 plic de zahar  vanilat Bourbon
• 1 lamaie
• ½ lingurita de sare
Pentru umplutura:
• 300 g rahat
Pentru uns
• 1 ou
• sirop de zahar
Mod de preparare:
Toate ingredintele trebuie sa fie la temperatura camerei. Se cerne faina. Se mixeaza ouale intregi cu zaharul pana devin cremoase. Se adauga laptele, smatana, coaja rasa de la o lamaie, esenta de vanilie si zaharul vanilat, drojdia apoi faina si o jumatate de lingurita de sare. Se amesteca  toate si se plamadeste aluatul. Dupa ce aluatul s-a legat, adaugati treptat untul topit si continuati sa framantati pana obtineti un aluat elastic. Dureaza 15-20 de minute.
Acoperiti vasul cu folie alimentara si il puneti la frigider pentru circa 2 ore.

Aluatul dospit la rece se modeleaza mai usor si creste mai frumos in cuptor.
Pudrati cu faina planseta de lucru.
Intindeti o foaie dreptunghiulara si apoi cu un cutit bine ascutit taiati cam 30-33 de suvite, de la jumatatea foii in jos. ( ca in imagine).
Pe jumatatea ramasa intreaga asezam bucatele de rahat.
Suvitele le impletim cate trei si o sa rezulte 10-11 buc impletite.
 Daca la capete mai ramane putin, indeparatam. Rulam foia pe care am pus rahat si apoi trecem impletiturile peste ea.
Formam un cerc si ii lipim capetele.
 Daca nu s-a lipit prea frumos punem deasupra o frunza de stejar facuta din capetele de la aluat.
 Il punem in tava, pe hartie de copt, acoperim cu un prosop si lasam sa creasca timp de 50-60 de minute. Ungem impletitura cu ou batut si dam la cuptor. Se coace in 25-30 de minute.
Cand scoatem impletitura din cuptor o ungem cu sirop de zahar pentru un aspect lucios.
Pofta buna!



PS: Sa va spun cat este de buna?



Daca ti-a placut aceasta reteta, urmareste Colectie de retete pe FACEBOOK

Un comentariu: