Un preparat traditional romanesc pe care nu il faci in fiecare zi. Gospodinele cu experienta spun: sa fie limpede, gustoasa, cu miros ademenitor, fara grasime deasupra, cu carnea dezosata, bine inchegata si daca se poate si frumos aranjata.
Deci: rabdare si dichis!
Ingrediente:
• 1 cocos de tara (aprox.3 kg)
• 2 cepe
• 2-3 morcovi
• 1-2 patrunjel
• 1-2 pastarnac
• 1-2 foi de dafin
• 10-12 boabe de piper alb
• 2-3 ramurele de cimbru
• sare cata trebuie
• 1-2 capatani de usturoi
• apa cat cuprinde, plus un lat de palma peste
Decor:
• rondele de legume fierte
• frunze de patrunjel verde
Mod de preparare:
Se taie cocosul in bucati si se pune intr-o oala mare.
Puneti apa rece cat cuprinde, plus un lat de palma peste carne.
Tineti oala la foc mediu pana cand incepe sa fiarba si sa se ridice spuma apoi miscorati flacara spre foc mic. Indepartati continuu spuma formata cu ajutorul unei palete cu gauri mici si astfel veti obtine o zeama limpede.
Se curata si se spala legumele si se adauga in supa numai dupa ce ati terminat de adunat spuma.
Daca legumele sunt prea mari, taiati-le in jumatate.
Tot acum adaugati si condimentele, cu exceptia usturoiului.
Lasati sa fiarba la foc mic, aproximativ 4-5 ore, pana cand se desprinde carnea de pe oase.
Fiertul timp indelungat, la foc mic, inseamna o racitura bine inchegata fara sa fiti nevoiti sa folositi gelatina din comert.
In tot acest timp sunteti atenti si aveti grija sa degresati racitura. Cu ajutorul unei linguri adunati de pe margini grasimea care se ridica.
Usturoiul se curata, se spala si se piseaza in momentul cand se pune in zeama.
Cand fierberea s-a sfarsit, inchideti focul si lasati racitura sa se racoreasca cu carnea în ea, pentru a trece toata gelatina in zeama.
Dupa ce s-a racorit, scoateti carnea si legumele din supa.
Dezosati carnea (indepartati si pielea daca doriti) si apoi asezati bucatile de carne in vasele pregatite pentru racitura.
Puteti aranja racitura in castroane, farfurii, vase de sticla si sa o ornati dupa imaginatie sau inspiratie.
Pisati usturoiul cu putina sare pana devine o pasta. Luati un polonic de supa si turnati peste usturoi apoi turnati totul in oala cu supa.
Amestecati bine, verificati gustul de sare. Lasati cateva minute sa se imprieteneasca bine aromele si apoi strecurati.
Folositi o strecuratoare deasa si daca doriti puteti repeta procedeul de strecurare de 2-3 ori. La fel de bine puteti sa folositi un separator de grasime.
Puneti supa in vasele pregatite si aveti grija sa depaseasca cu 2-3 cm bucatile de carne.
Se dau la rece, intr-o camera mai racoroasa, sau la frigider pana o doua zi.
Racitura se serveste cu mamaliguta si salata de sfecla rosie cu hrean.
Pofta buna!
Raciturile de cocos, de peste sau de porc sunt un preparat culinar cu traditie, care face parte din mostenirea culturala a romanilor.
Daca ti-a placut aceasta reteta, urmareste Colectie de retete pe FACEBOOK
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu