joi, 23 martie 2017

Drob de miel

Un preparat culinar traditional cu aroma de Sarbatoare Pascala. Reteta drobului de miel difera de la o zona la alta sau chiar de la o familie la alta. Toate contin insa organe de miel, verdeata, oua si prapurul -care da gustul special al drobului de Paste.

Ingrediente: (cantitatile sunt orientative)
• 1 kg de maruntaie de miel: ficat, plamani, splina, rinichi, inima
• 2 leg de ceapa verde
• 1 leg de usturoi verde
• 125 ml ulei vegetal
• 5 buc oua
• (recomandarea specialistilor este de opt oua batute pentru fiecare 1 kilogram de compozitie)
• 1 leg de marar
• 1 leg de patrunjel
• 1 fir de cimbru
• 30 g unt
• piper
• sare
• 1 buc prapur de miel

Mod de preparare:
Maruntaiele de miel se spala bine si se pun la fiert intr-o cratita cu apa si cu o lingurita de sare. Se spumeaza din cand in cand si se lasa sa fiarba pana cand s-au inmuiat.(aproximativ 30 de minute). Se scot din vas si se lasa sa se raceasca.
Cat timp pregatim compozitia pentru drob tinem prapurul intr-un castron cu apa rece si putin otet.
Tocam marunt verdeata: ceapa, usturoiul, mararul si patrunjelul.
Sotam impreuna ceapa si usturoiul apoi adaugam si maruntaiele. Amestecam mereu cu o lingura de lemn.
Lasam sa se raceasca apoi adaugam cimbrul pisat, ouale batute separat, mararul, patrunjelul tocat si condimentele. Omegenizam bine compozitia.
Daca doriti o consistenta fina treceti amestecul prin masina de tocat carne. Eu le-am tocat la cutit deoarece am vrut sa incerc alta textura.
Ungeti o forma termorezistenta cu unt si asezati prapurul deasupra. Il asezati astfel incat sa ramana mult si pe margini pentru a putea fi intors deasupra peste umplutura.
Umpleti prapurul cu amestecul obtinut. Presati usor cu o lingura apoi acoperiti si indepartati surplusul de prapure.
Coaceti in cuptorul preincalzit, la foc mediu, timp de 40 minute.Se rumeneste si se desprinde usor de pe marginile vasului.
In loc de prapur se poate folosi o foaie de coca sau o tava unsa cu unt si tapetata cu pesmet.
Drobul se serveste rece cu garnitura de legume si salata sau doar cu mustar.
Pofta buna!

PS: Puteti sa inveliti compozitia in prapur si sa le dati forma unor chiftele pe care apoi le prajiti in cratita in ulei.
PPS: Varianta cu maruntaiele tocate prin masina si cu ou fiert in mijlocul drobului.

Sa aveti un Paste linistit!

Daca ti-a placut aceasta reteta, urmareste Colectie de retete pe FACEBOOK

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu