Un tort elegant, cu istorie si multe secrete.
Povestea celui mai faimos tort din Austria a inceput in anul 1832, cand printul Clemens Wenzel Lothar von Metternich a comandat un desert special pentru oaspetii sai.
Bucatarul s-a imbolnavit brusc si ucenicul sau, Franz Sacher, a trebuit sa faca desertul. Ucenicul de 16 ani i-a incantat pe cei prezenti cu o varianta a tortului de ciocolata care va deveni ulterior celebrul tort Sacher.
Reteta originala este pastrata cu sfintenie la Hotelul Sacher din Viena si a fost intotdeauna subiectul multor dispute.
Ingrediente:
Blat:
• 7 oua, separate
• 150 g indulcitor din scoarta de mesteacan, Sweeteria
• 113 g unt
• 115 g indulcitor din scoarta de mesteacan, macinat pudra, Sweeteria
• 1 lingura de extract de vanilie
• 170 g banuti de ciocolata amaruie 70% cacao-fara zahar adaugat, Sweeteria
• 115 g faina
• un praf de sare
Umplutura:
• 1 borcan de gem de caise fara zahar, Sweeteria
Glazura:
• 100 g banuti din ciocolata amaruie 70% cacao – fara zahar adaugat, Sweeteria
• 100 ml smantana pentru frisca 32% grasime
Preincalziti cuptorul la 170C.
Bateti albusurile cu 150 g indulcitor din scoarta de mesteacan la viteza mare.Mixati untul cu 115 g indulcitor pudra pana devin o crema spumoasa. Adaugati galbenusurile pe rand, extractul de vanilie, apoi 170 g banuti de ciocolata amaruie, topita pe baie de abur si racita.Mixati foarte putin.Adaugati faina si un praf de sare. Incorporati albusurile in compozitia de ciocolata treptat, cu miscari usoare de jos in sus.Puneti compozitia in cuptor la 170 C pentru 50 -55 minute.Eu am folosit o tava cu diametrul de 23 cm.
Dupa ce se raceste blatul, taiati-l in doua.
Incalziti gemul, il treceti prin sita apoi puneti o treime din cantitatea de gem intre cele doua foi de tort.A doua treime o folositi pentru a glazura a doua foaie si cantitatea ramasa pentru laterale tortului.Faceti ganajul de ciocolata. Incalziti smantana pana la punctul de fierbere, adaugati ciocolata. Luati vasul de pe foc si amestecati usor pana se omogenizeaza.Pentru a glazura tortul folositi un gratar si o tava in care sa curga surplusul de ciocolata. Turnati glazura pe toata suprafata prajiturii.O lasati putin apoi o transferati pe suportul pentru servit.E preferabil sa lasati glazura sa se intareasca la temperatura camerei.
Incalziti gemul, il treceti prin sita apoi puneti o treime din cantitatea de gem intre cele doua foi de tort.A doua treime o folositi pentru a glazura a doua foaie si cantitatea ramasa pentru laterale tortului.Faceti ganajul de ciocolata. Incalziti smantana pana la punctul de fierbere, adaugati ciocolata. Luati vasul de pe foc si amestecati usor pana se omogenizeaza.Pentru a glazura tortul folositi un gratar si o tava in care sa curga surplusul de ciocolata. Turnati glazura pe toata suprafata prajiturii.O lasati putin apoi o transferati pe suportul pentru servit.E preferabil sa lasati glazura sa se intareasca la temperatura camerei.
Daca ti-a placut aceasta reteta, urmareste Colectie de retete pe FACEBOOK
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu