miercuri, 21 aprilie 2021

Ischler - Imparatul fursecurilor


Islerul (sau ischler), un fursec fin facut din doi biscuiti rotunzi cu nuca, umpluti cu crema si glazura de ciocolata, poate sa fie desertul ideal in perioada sarbatorilor.
Legendele urbane spun ca acest deliciu a fost creat in cinstea familiei imperiale austriece, in celebra statiune balneara Bad Ischl. Aici se afla „Kaiservilla”, resedinta de vara a imparatului Franz Joseph I si a celebrei imparatease Elisabeta a Austriei, cunoscuta sub numele de Sisi. Unul dintre obiectivele turistice ale orașului este Cofetaria Zauner, „locul de nastere” al prajiturilor Ischler, care a fost fondata de Johann Zauner în 1832 si exista si in prezent. Exista, desigur, o multime de versiuni ale acestora si am ales sa incerc una dintre ele. 
Enjoy! 

Ingrediente: 
Biscuiti: 
• 500 g de faina 
• 360 g unt 82% grasime 
• 200 g nuca prajita si macinata 
• 2 galbenusuri 
• 2 linguri de extract de vanilie 
• 170 g de zahar pudra 
• 1 praf de sare 
Crema (batuta pe abur): 
• 4 oua intregi 
• 2 linguri de cacao neagra, aprox. 50 g 
• 250 g zahar 
• 300 g unt, 82%, moale la temperatura camerei 
• 2 linguri de rom 
Glazura: 
• 150 g ciocolata topita 
Mod de preparare: 
Pentru ca in bucatarie e nevoie de ajutor am folosit robotul Kenwood pentru aluatul de biscuiti. 
Untul la temperatura camerei se amesteca cu zaharul pudra, se adauga galbenusurile, sarea si extractul de vanilie si se mixeaza pana devin o crema.
Se adauga faina si nucile macinate si se incorporeaza cu robotul la viteza mica pana aluatul este omogen.
Nu amestestecati prea mult.
Scoateti aluatul din vasul robotului, il impachetati in folie alimentara si il dati la frigider pentru minim o ora.
Scoateti ¼ din aluat, lasati 5-10 min la temperatura camerei apoi modelati biscuitii.
Presarati putina faina pe blatul de lucru. Intindeti cu ajutorul unui sucitor, miscand mereu foaia pe blatul de lucru sa nu se prinda de suprafata de lucru.
Eu lucrez cu o cantitate mica de aluat ca sa le pot decupa mai usor si le ridic cu ajutorul unei raclete de plastic.
Biscuitii sunt foarte fini si isi modifica usor forma rotunda. Pentru taiere am folosit un decupator (7 cm) dar merge la fel de bine si un pahar. Marginile care raman se aduna, se preseaza si se intind din nou, pana se termina toata compozitia. Dupa ce le-ati decupat le asezati in tavi tapetate cu hartie de copt.
Preincalziti cuptorul la 180 grade apoi coaceti tavile pe rand aproximativ 12-15 min, pana se rumenesc usor doar pe margini.
Dupa ce s-au racit putin le transferati pe un gratar de prajituri si pregatiti crema.
Este o crema clasica batuta pe baie de abur. Intr-un castron puneti ouale intregi, zaharul tos si vanilia. Aseazati castronul peste o cratita in care fierbe putina apa. Fundul castronului nu trebuie sa atinga apa. Se bate constant cu un tel pana cand compozitia devine spumoasa, creste in volum si incepe sa devina cremoasa. Se aseamana cu o smantana groasa. Se adauga cacaua cernuta, se amesteca bine si se mai lasa 1-2 minute pe foc. Se trage cratita deoparte, se scoate castronul si se lasa la racit. Trebuie sa aveti rabdare, Untul si crema trebuie sa ajunga la temperatura camerei pentru a putea fi amestecate, altfel se taie. 
Mixati untul pana se bate spuma apoi adaugati treptat cate o lingura din crema de cacao. Nu amestecati mult. Doar cat sa incorporeze crema de cacao in baza de unt. Continuati pana terminati de amestecat intreaga cantitate. Nu trebuie mixat indelung pentru ca se taie. Puneti crema la rece pentru 1 ora. 
Cand o scoateti din frigider pentru a umple biscuitii o lasati putin sa se inmoaie apoi o puneti intr-un pos de patiserie  ca sa va fie mai usor. 
Puneti crema pe jumatate din biscuiti iar celelalte jumatati le puneti deasupra formand un fursec. Nu apasati prea tare pentru ca sunt fini si se rup destul de usor. 
Glazurati islerele cu ciocolata topita(pe baie de abur).
Cat glazura este inca moale ornate-le cu bucati de nuca sau alune. 
Lasati-le pe gratare pana se intareste glazura de ciocolata apoi depozitati-le intr-o camera racoroasa pana a doua zi. 
Pofta buna! 
PS: Aceste fursecuri minunate le puteti face cu 3-5 zile inainte de sarbatori. Vor fi si mai bune! 
PPS: Sunt FABULOASE! Incercati-le! 
Daca ti-a placut aceasta reteta, urmareste Colectie de retete pe FACEBOOK

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu