Ingrediente: 4-6 portii
• 2 sfecle rosii medii
• 3 cartofi medii
• 2 morcovi mari
• 1 ceapa
• 200 g hering marinat
• 300 g maioneza condimentata
Mod de pregatire:
Fierbeti legumele in coaja. Cartofii si morcovii in acelasi vas, sfeclele rosii separat. Dupa ce s-au racit, le curatati de coaja.
Taiati morcovi si cartofii in felii subtiri. Ceapa o taiati rondele. Sfecla rosie se da prin razatoarea mare. Heringul se curata de pielita si oase si se taie fasii sau cubulete.
Aranjam salata in straturi. Pe fundul vasului in care va fi servita salata se aseaza heringul.
Puteti folosi un vas de sticla incapator, un castron sau un platou. Pentru platou folosim partea detasabila a unei tavi rotunde de 20 cm diametru. Peste stratul de peste adaugati rondelele de ceapa si acoperiti cu o patrime de maioneza.
Puneti deasupra feliili de cartofi si inca o patrime de maioneza. Urmeaza morcovii si inca o patrime de maioneza. Acoperiti cu sfecla rosie si restul de maioneza. Se da la rece cateva ore bune sau pana a doua zi.
Pofta buna!
PS: Modul de preparare al acestei salate variaza de la o bucatarie la alta. Unele gospodine dau toate legumele prin razatoarea mare si spun ca astfel salata este mai pufoasa. Altele toaca legumele patratele ca la salata boeuf. Altele oparesc ceapa sau o marineaza. Pentru un aspect placut peste ultimul strat de maioneza presara galbenus fiert si/sau albus trecut prin sita, frunze de patrunjel sau decoratiuni din oua fierte. Indiferent cum alegeti sa faceti salata o sa va cucereasca gustul ei bogat.
PPS: Legendele urbane spun ca numele acestei salate provine de la modul de preparare: pestele este acoperit cu multe straturi de legume si este incalzit cu aceste straturi asemeni unei haine de blana. O alta legenda spune ca cel care a inventat reteta heringului in blana este un negustor, cu numele Bogomilov, in anul 1918 si ca heringul simbolizează proletariatul, iar legumele taranimea.
Asa o fi? Iubim legendele pentru ca e posibil sa existe un element de adevar in toate aceaste povesti.
Ador aceasta salata. Se gaseste pe masa mea la orice sarbatoare.
RăspundețiȘtergere