marți, 6 decembrie 2022

Tort de Crăciun (tort de turtă dulce) 🎅🤶🎄❄️

Am adunat aromele copilăriei mele într-o bucurie dulce. Îmi plac toate prăjiturile de Crăciun, dar acest tort cu arome festive îmi evocă amintiri plăcute. Blatul de turtă dulce, gemul de portocale ușor amărui de la coaja portocalei, frișca vanilată și crema fină de mascarpone, toate împreună sunt o delectare ce nu lipsește de pe masa noastră de sărbătoare. Un regal oferit celor dragi.

Ingrediente pentru blat: 
• 350 g făină 
• 150 g unt 82% Mica Jersey 
• 200 g zahăr Bod 
• 3 ouă 
• 100 g miere de albine 
• 100 g melasă 
• 250 ml lapte 
• 2 linguri de cacao
• 10 g bicarbonat 
• coaja rasă de la o portocală 
• 1 lingură suc proaspăt de portocale 
• 1 praf de sare 
• 1 linguriță de anason 
• 2 lingurițe de scorțișoară 
• 1 linguriță de ghimbir 
• ¼ linguriță de cuișoare 
• ¼ linguriță de piper 

 Crema de friscă cu mascarpone 
• 240 g gem sau dulceață de portocale (poate fi până la 300 g) 
• 500 g frișcă naturală 
• 250 g mascarpone 
• 100 g zahăr pudră 
• o linguriță de esență de vanilie

 Cremă de mascarpone pt décor 
• 250 g mascarpone 
• coaja rasă de la o portocală 
• 50 g zahăr pudră 
• două linguri de suc de portocale sau două linguri de lichior de portocale Cointreau 
• elemente de décor 
Mod de preparare: 
Ungeți și tapetați tăvile cu hârtie de copt. Încălziți cuptorul. Eu am folosit 3 tăvi cu diametrul de 20 cm. Cu ajutorul unui mixer de bucătarie sau al unui robot mixăm untul(temperatura camerei) cu zahărul, până devine cremos, apoi adăugăm melasa și mierea de albine si omogenizăm. Adăugăm ouăle întregi și laptele. Într-un castron mare cernem făina și adăugăm condimentele, bicarbonatul de sodiu și sarea. Turnăm amestecul lichid în amestecul uscat în mai multe tranșe, amestecând bine cu fiecare adăugare. Împărțim acest amestec în cele 3 forme și dăm la cuptor împreună pentru aproximativ 30-35 de minute la 175 grade.
Facem testul cu scobitoarea:introdusă în mijlocul prăjiturii trebuie să iasă curată. Lăsăm blaturile să se răcească complet, apoi le acoperim cu folie alimentară le lăsam la rece câteva ore sau până a doua zi. Pot fi păstrate și doua /trei zile înainte de asamblare.
Crema cu frișcă și mascarpone 
Într-un bol adaugăm toate ingredientele de la început! Batem cu mixerul 3-4 minute până se întăreste crema sau până spuma e suficient de tare. Mixam 1 min la viteza mica apoi marim viteza. Ingredientele, bolul și paletele mixerului trebuie sa fie reci. Nu mixăm prea mult deoarece exista riscul să se taie crema. Păstrăm crema la frigider până asamblam tortul. 
Crema de brânză pentru decor 
Mixăm toate ingredientele, până obținem un amestec omogen apoi păstrăm crema la frigider până în momentul în care decorăm. 
Asamblăm tortul: 
Uniformizăm foile de tort. Dacă au crescut pe mijloc puțin mai mult, îndepărtăm cu ajutorul unui cuțit tăind o felie subțire. Punem frișca într-un poș de patiserie. Întindem gemul(dulceața) de portocale într-un strat subțire apoi un strat de frișcă și continuăm pentru toate straturile de tort.
Când terminăm îl dăm la rece pentru o ora. După ce s-a racit îl scoatem și îl decorăm cu crema de mascarpone și ornamentele dorite.
Poftă bună!


Elly Food Tradițional este o companie producătoare de produse lactate exclusiv din lapte de vacă Jersey. Ferma este localizată în Flămânzi, județul Botoșani. 
Mai multe informatii despre produsele lor gasiti aici: Mica ferma din Flamanzi


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu