duminică, 9 decembrie 2018

Chec cu fructe uscate si brandy

Mos Craciun iubeste si checurile, nu doar cozonacii. Daca doriti sa faceti ceva dulce pentru cei dragi incercati acest chec cu fructe. Practic nimeni nu refuza o prajiturica cu arome de sarbatoare.

Ingrediente:
• 4 oua
• 200 g unt 82% grasime
• 200 g zahar
• 250 g faina
• coaja rasa de la o lamaie
• 80 g coaja de citrice glasata si tocata
• 100-150 ml brandy
• 300 g de fructe uscate diferite (100 g merisoare, 100 g stafide 100 g caise /smochine/curmale)
• 5-6 linguri de lapte
• 1 praf de copt
• 1 praf de sare
dimensiuni tava: 26/11 cm
Mod de preparare:
Fructele uscate se lasa la inmuiat, pentru 30-60 min, in 150 ml brandy. Puteti folosi si suc natural de portocale amestecat cu 1-2 linguri esenta de rom.
Se preincalzeste cuptorul. Se scurg fructele apoi se taie in bucati mici/cuburi. Ma refer la caise, smochine, curmale, la fructele mai mari.
Se mixeaza untul moale, la temperatura camerei,
apoi se adauga zaharul pudra si se mixeaza pana cand amestecul devine pufos,
se inglobeaza ouale pe rand, apoi coaja de lamaie, urmata de faina amestecata cu praful de copt.
La final se adauga fructele hidratate, coaja de citrice glasata si lapte in functie de consistenta aluatului.
Compozitia se aseaza intr-o forma de chec tapetata cu hartie de copt, se niveleaza si se da la coptor pentru 50-60 de minute.
Este o prajitura cu un aluat dens si multe fructe. E bine sa verificati cu atentie cand este gata. Daca se rumeneste prea tare si nu a trecut timpul de coacere puneti o hartie de copt deasupra si continuati coacerea. Faceti testul cu scobitoarea. Testati prajitura in mijloc.
Se scoate din cuptor si apoi din forma si se lasa sa se raceasca. Se pudreaza cu zahar sau se face o glazura din zahar pudra si lapte. Se poate decora cu fructe intregi.
Pofta buna!
PS: Pentru glazura de zahar am folosit 2 pachete de zahar pudra cu gust de vanilie de la Dr. Oetker. Am trecut zaharul prin sita apoi l-am amestecat cu 2 linguri de lapte (se poate si cu apa). Daca vi se pare ca, glazura prea groasa mai adaugati o jumatate de lingurita de lapte si amestecati. Puneti checul pe un grilaj si turnati glazura pe mijlocul prajiturii intinzand usor cu un cutit sau cu dosul unei linguri. O sa vedeti ca se prelinge usor spre margini. Nu puneti tot laptele de la inceput deoarece se poate inmuia prea tare glazura si o sa se prelinga aproape toata.
Respectati o regula de baza: Putem adauga dar nu mai putem lua inapoi.
 Sarbatori linistite langa cei pe care ii iubiti!
Aceasta reteta face parte din Campania de testare gratuita a robotului Titanium Chef KVC7320S. Mai multe despre acest robotii Kenwood aflati accesand urmatorul link: http://www.kenwoodworld.com/ro-ro/promo/home/robotii-de-bucatarie
Multumesc Kenwood Romania! Multumesc BUZZStore! #buzzKenwoodTitanium

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu