Ingrediente:
• cojile si cotoarele de la gutui ramase dupa ce ati facut dulceata sau gem (puteti folosi si pulpa fructului)
• zahar
• lamaie
• 1 baton de scortisoara, anason stelat (optional)
Mod de preparare:
Cojile si cotoarele ramase dupa ce ati facut dulceata sau gem de gutui le puneti intr-un vas si adaugati apa doar cat sa le cuprinda. Puneti vasul pe foc si fierbeti pana se inmoaie bine de tot.
Nu amestecati sa nu tulburati fiertura. Dupa ce au fiert bine strecurati lichidul printr-o sita foarte fina, in alta oala, apoi adaugati zaharul si zeama de la o lamaie si puneti din nou la fiert la foc moale pana se formeaza siropul. Tot acum adaugati batonul de scortisoara sau stelutele de anason.
Amestecati din cand in cand si indepartati spuma alba care se ridica la suprafata. Verificati la fel ca la dulceata. Cand bobita de sirop nu se desface in paharul cu apa sau cand nu se prelinge pe farfurie si ramane ferma ca un sirop gros(mierea de albine), pelteaua este gata.
Se toarna fierbinte in borcane. Se acopera cu o patura groasa si se lasa sa se racoreasca in voie pana a doua zi. Cand se raceste complet are consistența jeleului.
Se va gelifica in borcan, mai mult sau mai putin, dupa cat a fost de legat.
Nu am specificat cantitati pentru ca o sa le calculati singuri in functie de cantitatile pe care le obtineti. La un litru de lichid(dupa ce strecurati) puneti 1 kg la zahar. (ex: la 1.600 l lichid adaugati 1.600 kg zahar).
PPS: Nu-i asa ca nimic nu poate egala acest regal de arome?
Daca ti-a placut aceasta reteta, urmareste Colectie de retete pe FACEBOOK
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu