miercuri, 10 octombrie 2018

Peltea de gutui

Inchidem aroma toamnei in borcane folosind retete de la bunica. Dulce si parfumata, atat cat sa-ti incante simturile.

Ingrediente:
• cojile si cotoarele de la gutui ramase dupa ce ati facut dulceata sau gem (puteti folosi si pulpa fructului)
• zahar
• lamaie
• 1 baton de scortisoara, anason stelat (optional)
Mod de preparare:
Cojile si cotoarele ramase dupa ce ati facut dulceata sau gem de gutui le puneti intr-un vas si adaugati apa doar cat sa le cuprinda. Puneti vasul pe foc si fierbeti pana se inmoaie bine de tot.
Nu amestecati sa nu tulburati fiertura. Dupa ce au fiert bine strecurati lichidul printr-o sita foarte fina, in alta oala, apoi adaugati zaharul si zeama de la o lamaie si puneti din nou la fiert la foc moale pana se formeaza siropul. Tot acum adaugati batonul de scortisoara sau stelutele de anason.
Amestecati din cand in cand si indepartati spuma alba care se ridica la suprafata. Verificati la fel ca la dulceata. Cand bobita de sirop nu se desface in paharul cu apa sau cand nu se prelinge pe farfurie si ramane ferma ca un sirop gros(mierea de albine), pelteaua este gata.
Se toarna fierbinte in borcane. Se acopera cu o patura groasa si se lasa sa se racoreasca in voie pana a doua zi. Cand se raceste complet are consistența jeleului.
Se va gelifica in borcan, mai mult sau mai putin, dupa cat a fost de legat.
Nu am specificat cantitati pentru ca o sa le calculati singuri in functie de cantitatile pe care le obtineti. La un litru de lichid(dupa ce strecurati) puneti 1 kg la zahar. (ex: la 1.600 l lichid adaugati 1.600 kg zahar).
Pofta buna!
PS: Cojiile si cotoarele au un conținut ridicat de pectine, care le confera un grad mare de gelificare. Pectina este o fibra gelatinoasa, un „lipici’’ care leaga celulele plantelor, asa ca este ideala atunci cand preparam gem, dulceata sau peltea din fructe.
PPS: Nu-i asa ca nimic nu poate egala acest regal de arome?
Daca ti-a placut aceasta reteta, urmareste Colectie de retete pe FACEBOOK

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu