Ingrediente:
• 800 g biscuiti digestivi
• 1 l lapte
• 150 g unt 82% grasime
• 200 g ciocolata Nestle Dessert Noir
• 160 g zahar pudra Dr.Oetker
• 100 g bomboane din biscuiti inveliti in ciocolata
• esenta de rom Dr.Oetker
• 80 g amidon Dr.Oetker
• 30 g cacao neagra Dr.Oetker
• 100 g nuci /alune de padure/ migdale, in functie de preferinte
• 150 g merisoare confiate
Decor
• 200 g ciocolata cu min 52% cacao
• 200 ml smantana pt frisca 32%
• cipsuri de ciocolata
• ornamente pentru prajituri Dr.Oetker
Mod de preparare:
Nucile sau alunele le prajim si apoi le tocam grosier.
Biscuitii digestivi sunt usor sfaramiciosi. Ii rupem in bucati mai mari si mai mici si ii punem intr-un bol incapator.
Amestecam usor toate ingredientele apoi facem crema de ciocolata.
Turnam crema de ciocolata peste compozitia de biscuiti si omogenizam bine avand grija sa acoperim biscuitii cu crema.
Pregatim tava. Eu am folosit o tava cu diamentru de 25 cm. O ungem cu putin ulei sau unt si o tapetam cu hartie de copt.
Turnam o jumatate din compozitie, apasam bine cu o spatula sa nu ramana goluri apoi adaugam si restul compozitiei apasand din nou pentru a nivela suprafata tortului.
Dam desertul la rece pentru 5-6 ore sau peste noapte. Dupa ce s-a racit bine scoatem tortul din forma il asezam pe un suport sau un platou si il ornam dupa inspiratie sau dorinta.
Eu am folosit un ganache de ciocolata, ornamente de zahar si chipsuri de ciocolata cu portocale.
Ganache de ciocolata
• 200 g ciocolata tocata in bucatele mici, recomand Nestlle
• 200 ml smantana pentru frisca sau frisca lichida naturala, recomand LaDorna
• arome: 1 lingura de cognac sau brandy, extract de vanilie (optional)
• un praf de sare
Aceasta este cea mai cunoscuta crema de ciocolata folosita pentru a decora torturile si prajiturile. Ganache-ul se face pe baie de abur sau direct pe aragaz. Alegeti varianta care va place.
Puneti 200 g ciocolata amaruie tocata si 200 ml smantana lichida pentru frisca, intr-un bol termorezistent pe care il asezati deasupra unei oale cu apa incalzita si lasata sa fiarba la foc mic. Procedeul se numeste bain marie. Lasati bolul pe foc pana cand ciocolata se topeste. Dati deoparte si omogenizati compozitia pana toata ciocolata se incorporeaza. Cat ganache-ul este inca lichid, il turnati pe tort, pentru o glazura superba si lucioasa.
Tortul se pune pe un suport metalic/ grilaj. Excesul va cadea si tortul va ramane curat.
Pentru un ganache reusit folositi ingrediente de cea mai buna calitate.
PS: Puteti folosi biscuiti asortati, mixuri de alune sau de fructe uscate dupa preferinta.
Nice!
RăspundețiȘtergereserban.george3@yahoo.com
Multumesc George!
Ștergere