miercuri, 5 iulie 2017

Flori crocante de dovlecel umplute cu ricotta si menta (Kolokythoanthoi)

Despre bucataria insulei Lesbos a scris candva Dora Parisi, iar cartea ei, "Gustul Marii Egee". Kolokythoanthoi - aluatul crocant, dulceata florilor si aromele umpluturii au facut din acest fel o mancare de vara spectaculoasa.

Ingrediente:
• 10-12 flori de dovlecel
• 200 g branza ricotta sfaramicioasa
• ¼ lingurita de nucsoara
• 2-3 linguri de parmezan proaspat ras
• coaja de la o lamaie
• frunzele de la o legatura mica de menta
• 1-2 ardei iuti rosii, curatati de seminte si nervuri si tocati fin
• sare de mare
 • piper negru proaspat rasnit
• 200 g faina cu agent de crestere
• 350 ml vin alb (sau apa carbogazoasa)
• 1 lamaie pentru servit
Mod de preparare:
Amestecati ricotta intr-un castron cu nucsoara, parmezanul, coaja de lamaie, frunzele de menta si ardei iute tocat marunt.
Pentru a prepara un aluat usor si bun, puneti intr-un castron adanc faina si un varf de cutit de sare. Turnati vinul alb si bateti cu telul pana cand obtineti un amestec gros si omogen. Aluatul trebuie sa aiba consistenta unei smantani mai groase sau, daca il incercati cu un deget, trebuie sa se lipeasca de el. Daca e prea subtire mai adaugati faina, daca este prea gros, mai adaugati vin.
Deschideti cu grija florile de dovlecel, si rupeti staminele dinauntru, fiindca sunt amare. Clatiti usor florile, daca vreti.
Puneti ricotta intr-o punguta de plastic.
Taiati 1 cm din coltul pungii si umpleti florile. Trageti petalele in jurul umpluturii, sigiland-o complet.
Daca ricotta nu este foarte cremoasa puteti adauga o lingura de iaurt gras pentru a da cremozitate umpluturii. (Daca va ramane ricotta, puteti sa o mancati unsa pe crostini calde la o gustare.)
Turnati uleiul intr-un vas si incingeti-l la 180 C, sau daca folositi o tigaie puneti in ulei o bucata de cartof. Cand cartoful capata o culoare aurie, se ridica la suprafata si incepe sa sfaraie, uleiul are temperatura potrivita. Scoateti cartoful din cratita. Scufundati florile umplute cu ricotta in aluat, una cate una, avand grija sa fie complet acoperite, si lasati sa se scurga surplusul.
Dati-le drumul in uleiul incins. Puneti la prajit una, doua flori si cateva frunze de dovlecel (sau patrunjel) date prin aluat. Lasati-le suficient spatiu in cratita, altfel se vor lipi. Prajiti-le pana devin aurii si crocante, apoi scoateti-le din ulei si puneti-le la scurs pe prosoape de hartie.
Asezati-le pe un platou si presarati un praf de sare si ardei iute. Puneti bucati de lamaie, pentru stors deasupra.
Se servesc cat sunt inca fierbinti si crocante.
Pofta buna!
PS: Florile de dovlecel sunt traditionale in bucataria mediteraneana. Exista doua varietati: florile masculine, caracterizate de un pistil lung si subtire si florile feminine care sunt mai mici si au un pistil ondulat. Florile masculine se preteaza cel mai bine la gatit deoarece sunt mai mari si deci mai simplu de umplut. Florile feminine le puteti gasi si cu un baby dovlecel atasat.
PPS: Pur si simplu delicios! Daca nu aveti ouzo, savurati-le alaturi de un pahar de vin alb.

Daca ti-a placut aceasta reteta, urmareste Colectie de retete pe FACEBOOK

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu