duminică, 28 mai 2017

Tort Medovik

Legenda spune ca primul tort Medovik a fost creat in anii 1820 de un tanar bucatar care incerca sa o impresioneze pe imparateasa Elisabeta Alexeievna, sotia tarului rus Alexandru I.
Acest desert care dateaza de aproape 200 de ani si-a castigat popularitatea intensa in timpul perioadei sovietice.
Necestita timp si rabdare! Coacerea foilor, prepararea cremei de smantana, asamblarea si apoi asteptarea lunga de pana a doua zi sunt rasplatite de un gust spectaculos.
Pur si simplu il ador!

Ingrediente:
Pentru foi:
• 2 oua
• 200 g zahar
• 100 g unt
• 2 linguri miere
• 320 g faina
• un praf sare
• 1 lingurita fara varf de soda de mancare stinsa in otet, sau zeama de lamaie
• esenta de vanilie
Pentru crema:
• 1 kg smantana cu un continut ridicat de grasime 32%
• 250 g mascarpone
• 4-5 linguri de zahar, sau dupa gust
• visine sau prune uscate
• miez de nuca
Mod de preparare:
Intr-un ceaun cu fundul gros punem untul la topit, la foc mic. Adaugam zaharul, mierea, ouale sarea si esenta de vanilie si amestecam cu o lingura de lemn. Cand zaharul s-a topit, luam ceaunul de pe foc si adaugam soda stinsa in otet sau in zeama de lamaie si amestecam pana se face spuma. Tragem vasul din nou pe foc si amestecam pana se mareste compozitia, cam de 2 ori.
Punem faina si amestecam rapid cu o lingura de lemn, sa nu faca cocoloase. Se amesteca tot pe foc. Dupa ce s-a omogenizeazat compozitia stingem aragazul. Este recomandat ca aluatul  sa stea sa se odihneasca macar o ora, dar poate fi lucrat si imediat daca nu dispunem de timp. Daca mai sta la odihna se acopera cu o folie alimentara sa nu se usuce.
Punem faina pe blatul de lucru si rasturnam aluatul, impartim in bile egale si apoi le intindem pe faina sau direct pe hartie de copt.
Dupa ce le intindem le decupam cu ajutorul unui inel pentru tort.

Cam aceasta este reteta pe care am primit-o eu de la doua fete minunate din Republica Moldova.
Ce pot sa va mai spun?
Foile se coc foarte repede (3-5 minute, depinde de cuptor). Cat intindeti si pregatiti urmatoarea foaie, prima va fi aproape coapta. Eu am facut 9 foi din aceasta compozitie. Puteti face 6 sau 8 foi. Depinde cum reusiti sa intindeti foile. Dureaza cam 1 ora jumate, cu tot cu framantarea aluatului.
Amestecati smantana cu zaharul, bateti bine cu mixerul pana se dizolva zaharul si crema se tine pe paleta. Daca totusi este prea moale, adaugati intaritor de frisca, 2 plicuri la 1 l de smantana si mai bateti putin.
Ungeti bine foile de tort cu crema de smantana. Puneti cam 4-5 linguri la foaie, dar aveti grija sa va ajunga pentru toate foile si sa pastrati crema si pentru finisat si ornat.
Pentru finisat adaugati o cutie de branza mascarpone la frisca ramasa.
Folositi visine sau prune uscate si presarati nuca macinata. Combinati-le cum doriti.
 Pentru decor folositi fructe, nuca sau pasta de zahar de la Dr Oetker.

Pofta buna!
PS: Aceasta reteta vine de la d-ra Emy Raileanu din Chisinau si de la d-na Aurelia Otgon din Orhei, Republica Moldova. Le multumesc inca o data pentru reteta!
Te iubesc, mama! La multi ani! 

PPS: Alegeti decorul care va inspira.
Daca ti-a placut aceasta reteta, urmareste Colectie de retete pe FACEBOOK

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu