Ingrediente:
- 2 kg faina alba
- 500 g zahar tos
- 14 oua Agricola
- 120 g drojdie
- 200 g unt
- 400 g smantana
- 250 ml ulei
- 2 lingurite rase de sare
- 2 lamai
- 750-800 ml lapte
- 1 pastaie de vanilie
- Umplutura
- 800 g nuca macinata
- 300 g zahar tos
- 2 linguri cacao
- 1 lamaie
- esenta de rom
Se freaca
galbenusurile mai intai cu sare, apoi cu zahar, pana se face o crema spumoasa.
Cand e gata, adaugam lamaia intreaga, coaja, sucul si amestecam. Peste drojdie
adaugam 2 linguri de zahar, putin lapte caldut, amestecam bine pana se
lichefiaza, apoi lasam pe marginea plitei sa se ridice putin. Cand drojdia se
trezeste la viata incepe sa se umfle. Semn bun!
Pentru cine nu are plita, poate sa incalzeasca un ochi de aragaz, il stinge si aseaza vasul cu drojdie pentru 5-6 minute. Turnam crema de oua peste faina, apoi punem drojdia si treptam adaugam din cantitatea de lapte. Incepem sa framantam incorporand totul cu blandete. Dupa o vreme, aluatul incepe sa se lege. Adaugam pe rand untul topit, smantana si uleiul. Totul dureaza cam o ora.
Dupa ce a crescut alautul, se imparte in bucati in functie de
marimea si numarul tavilor. Pe planseta presarata cu ulei intindem aluatul cu
mana. Asternem compozitia de nuca..
Se ruleaza foaia, se lipeste bine la capete, sa nu se desfaca. Se impletesc dupa bunul plac si dupa pricepere.
Se ruleaza foaia, se lipeste bine la capete, sa nu se desfaca. Se impletesc dupa bunul plac si dupa pricepere.
Eu am folosit 4 tavi 30x14.5x10
Tavile se ung cu unt, se tapeteaza cu faina sau se foloseste
hartie de copt. Dupa ce am impletit cozonacii ii asezam in tava si ii lasam sa
creasca cat tava.
Cozonacii se ung cu ou batut si se dau la cuptor la foc potrivit,
sa se coaca totul bine. La cuptorul meu, pe gaz, ii tin 1h.
Dupa ce s-au rumenit, se scot din cuptor si se lasa sa se
odihneasca in tava.
Pofta buna si pofta de viata!
.
Vai ce bine arata cozonacii tai! De vis!!! Trebuie neaparat sa incerc si eu reteta ta!
RăspundețiȘtergereMultumesc Octavia!
Ștergere