joi, 25 decembrie 2014

Cozonac cu nuca


Daca nu concepeti masa de Craciun fara cozonac, incercati aceasta reteta  traditionala din Moldova.

Ingrediente:
  •     2 kg faina alba
  •     500 g zahar tos
  •     14 oua Agricola
  •     120 g drojdie
  •     200 g unt
  •      400 g smantana
  •      250 ml ulei
  •      2 lingurite rase de sare
  •      2 lamai
  •      750-800 ml lapte
  •      1 pastaie de vanilie         
  • Umplutura
  •      800 g nuca macinata
  •      300 g zahar tos
  •      2 linguri cacao
  •      1 lamaie
  •      esenta de rom


Mod de preparare:
Pregatim ingredientele din timp pentru a le aduce la temperatura camerei. Cernem faina intr-un lighean incapator.
Fierbem  laptele cu un baton de vanilie si il lasam sa se racoreasca .
Separam ouale. Albusurile le punem la frigider  si le vom lua cand facem compozitia de umplutura.


Se freaca galbenusurile mai intai cu sare, apoi cu zahar, pana se face o crema  spumoasa. Cand e gata, adaugam lamaia intreaga, coaja, sucul si amestecam. Peste drojdie adaugam 2 linguri de zahar, putin lapte caldut, amestecam bine pana se lichefiaza, apoi lasam pe marginea plitei sa se ridice putin. Cand drojdia se trezeste la viata incepe sa se umfle. Semn bun!

Pentru cine nu are plita, poate sa incalzeasca un ochi de aragaz, il stinge si aseaza vasul cu drojdie pentru 5-6 minute. Turnam crema de oua peste faina, apoi punem  drojdia  si treptam adaugam din cantitatea de lapte.  Incepem sa framantam incorporand totul cu blandete. Dupa o vreme, aluatul incepe sa se lege.  Adaugam pe rand untul topit, smantana si uleiul.  Totul dureaza cam o ora.


Lasam alutatul la crescut la loc caldut si ferit de curenti.

Intre timp pregatim compozitia de umplutura. Batem albusurile cu  praf de sare, adaugam treptat zaharul  si nuca amestecata cu 2 linguri de cacao.
Dupa ce a crescut alautul, se imparte in bucati in functie de marimea si numarul tavilor. Pe planseta presarata cu ulei intindem aluatul cu mana. Asternem compozitia de nuca..


Se ruleaza foaia, se lipeste bine la capete, sa nu se desfaca. Se impletesc  dupa bunul plac si dupa pricepere. 

Eu am folosit 4 tavi 30x14.5x10
Tavile se ung cu unt, se tapeteaza cu faina sau se foloseste hartie de copt. Dupa ce am impletit cozonacii ii asezam in tava si ii lasam sa creasca cat tava.
Cozonacii se ung cu ou batut si se dau la cuptor la foc potrivit, sa se coaca totul bine. La cuptorul meu, pe gaz, ii tin 1h.
Dupa ce s-au rumenit, se scot din cuptor si se lasa sa se odihneasca  in tava.
Pofta buna si pofta de viata!



.

2 comentarii: