Borsul este o temelie a bucatariei moldovenesti, o mancare de baza la fel ca supa in zona Ardealului. Retetele difera chiar de la o gospodarie la alta, dar acest fel de mancare este nelipsit de pe masa noastra.
Ingrediente:
• 300 g fasole boabe noi
• 500 g bureti de roua
• 500 ml pana la 1 l bors de putina
• 2 buc ceapa alba
• 2 morcovi
• 1 radacina de telina, mica
• 1 pastarnac
• 4-5 rosii, sau 200 ml bulion gros de rosii
• 1 ardei gras
• verdeata, patrunjel, marar, leustean
• sare, cata trebuie
• piper negru, proaspat rasnit
• 1 crenguta de cimbru
• 3-4 linguri de ulei
• ulei
Mod de preparare:
Se pun boabele de fasole la fiert la foc mic. Se curata si se taie fasii, bucatele, feliute, morcovii, pastarnacul, patrunjelul, ardeii si se pun la undit intr-o cratita cu putin ulei. Le lasam sa se inabuse bine.
Se schimba o apa la boabele de fasole (se arunca) apoi se adauga 3 l de apa, legumele undite si se lasa la fiert impreuna. Completam cu apa din cand in cand, daca e nevoie – la sfarsit trebuie sa ramana cam 2,5-3 l de zeama (e un bors mai gros).
Buretii de roua se spala foarte bine apoi se oparesc 10-12 minute. Se scurg, se clatesc si se adauga peste fasolele boabe cand acestea sunt aproape fierte.Tot acum adaugam si rosiile maruntite si crenguta de cimbru.
Se pune borsul de putina la fiert sa-si lasa damfurile apoi se adauga in oala si se mai lasa doua trei clocote.
Indepartam crenguta de cimbru, potrivim gustul cu sare si piper si presaram multa verdeata tocata. Oprim focul, lasam sa se racoreasca putin si il putem servi.
Este la fel de bun si rece cu mamaliga calda.
Pofta buna!
PS: Buretii de roua sunt des intalniti pe pajisti cu iarba foarte deasa, in poienite sau fanete cu iarba inalta. Apar mai ales dupa ploaie. Se folosesc in special palariutele, piciorusele fiind mai tari. Pot fi uscati sau congelati.
PPS: Cand bunica umplea borsul, ma chema sa il gust si apoi ma stropea putin cu lingura cu care amesteca in chiupul cu huste sau ma tragea usor de par spunand: Acru borsul, acru borsul, acru borsul... Radea si imi spunea ca daca m-am suparat o sa iasa borsul acru si bun.
Daca ti-a placut aceasta reteta, urmareste Colectie de retete pe FACEBOOK
miercuri, 25 iulie 2018
luni, 23 iulie 2018
Inghetata de cirese amare
Ingrediente:
• 500 ml smantana 30 % grasime
• 1 cutie de lapte condensat, 380 g
• 2 linguri de zahar pudra, pentru frisca
• 500 g cirese amare proaspete, fara samburi
• 2 linguri de zahar tos pentru piureul de fructe
• sirop de cirese sau 2-3 linguri de dulceata de cirese amare, pentru décor
Mod de preparare:
Punem 350g cirese si doua linguri de zahar intr-un blender si mixam pana ingredientele se transforma intr-un piure.
Pastram o mana de cirese intregi pe care le vom adauga la sfasit in compozitie, cam 150g.
Amestecam laptele condensat cu fructele maruntite si omogenizam.
Batem smantana pana obtinem frisca. Respectam regulile de baza: smantana cu continut ridicat de grasime, vasul si paletele sa fie reci, mixam 4-5 min. Adaugam cele doua linguri de zahar pudra la sfarsit.
Adaugam frisca batuta in compozitia de lapte condensat cu fructe si am terminat inghetata.
Nu uitam sa adaugam fructele pastrate pentru final. Acestea vor da o textura deosebita desertului.
Transferam compozitia intr-un vas si o lasam la congelator pentru 5-6 ore sau peste noapte. Nu e necesar sa amestecati la fiecare ora.
Pofta buna!
PPS: E chiar un deliciu!
luni, 2 iulie 2018
Omleta cu hribi
Pufoasa, aerata, cremoasa sau incretita si cateodata pe
alocuri rumenita, omleta te poate surprinde prin combinatia neasteptata de
ingrediente. Ouale nu ne lipsesc din frigider.
Le combinam cu sunca, branza, legume, cu ierburi aromate sau condimente picante
si micul dejun e gata.
Ingrediente: pentru 2 persoane
• 4-6 oua
• 200 g hribi
• 1 ceapa alba
• 1 catel de usturoi
• codite de ceapa verde
• 3-4 linguri ulei de masline
• frunze de salata pentru garnitura
• sare si piper dupa gust
Mod de preparare:
Bateti ouale foarte bine. Omleta prinde aer si capata volum. Adaugati sare si piper negru proaspat rasnit.
Puneti intr-o tigaie la incins, 2 linguri de ulei de masline, adaugati ceapa taiata solzisori si 1 catel de usturoi feliat. Caliti-le la foc mic.
Adaugati hribii taiati in felii si calitile impreuna pana se inmoaie.
Adaugati ouale batute si gatiti omleta la foc mic. Se coace pe ambele parti. Nu o lasati prea mult in cratita. O scoateti pe o farfurie imediat ce ati oprit focul.
Serviti omleta cu o salata verde proaspat stropita cu putina lamaie.
Pofta buna!
• 4-6 oua
• 200 g hribi
• 1 ceapa alba
• 1 catel de usturoi
• codite de ceapa verde
• 3-4 linguri ulei de masline
• frunze de salata pentru garnitura
• sare si piper dupa gust
Mod de preparare:
Bateti ouale foarte bine. Omleta prinde aer si capata volum. Adaugati sare si piper negru proaspat rasnit.
Puneti intr-o tigaie la incins, 2 linguri de ulei de masline, adaugati ceapa taiata solzisori si 1 catel de usturoi feliat. Caliti-le la foc mic.
Adaugati hribii taiati in felii si calitile impreuna pana se inmoaie.
Adaugati ouale batute si gatiti omleta la foc mic. Se coace pe ambele parti. Nu o lasati prea mult in cratita. O scoateti pe o farfurie imediat ce ati oprit focul.
Serviti omleta cu o salata verde proaspat stropita cu putina lamaie.
Pofta buna!
PS: Oul este un aliment sanatos si ieftin.
PPS: In
vacantele petrecute la bunici mancam dimineata scrob cu jumari de porc si
carnati. Era o altfel de omleta si era buna de tot!
Daca ti-a placut aceasta reteta, urmareste Colectie de retete pe FACEBOOK