Sunt sanatoase, hranitoare, delicioase, cu arome indraznete, crocante la exterior si pufoase la interior. O specialitate ce poate fi atat pe placul vegetarienilor cat si a persoanelor care postesc.
Ingrediente:
• 2 conserve de naut Sun Food
• 2 cepe
• 4-5 catei de usturoi
• 1 legatura patrunjel
• 2 linguri de faina
• 1/2 lingurita de chimion (cumin) macinat
• 1 lingurita de coriandru
• 1/2 lingurita de piper de cayenne
• 1 lingura suc la lamaie
• sare, piper negru
• ulei pentru prajit
• smantana sau iaurt gras (optional)
Mod de preparare:
Punem nautul la scurs intr-o sita pentru 1-2 ore.
Dupa ce s-a scurs il pasam cu un blender pana obtinem o pasta omogena. Putem folosi un robot de bucatarie cu un bol incapator. La blender trebuie sa pasam nautul in 2-3 transe pentru a obtine o pasta fina.
Adaugam ceapa, usturoiul si patrunjelul, toate tocate cat mai marunt. Presaram un praf de sare, coriandru, chimionul, o lingura de suc de lamaie si piperul.
Faina o adaugam treptat, cate o lingura, pentru a evita o compozitie prea uscata. Omogenizam bine.
Cu palmele umede formam chiftelutele. Le aplatizam.
Punem 3-4 linguri de ulei intr-o tigaie antiaderenta, lasam sa se incalzeasca bine si punem chiftelele la prajit.
Lasam aproximativ 5-6 minute pe fiecare parte, la foc mic. Le intoarcem cu ajutorul unei palete si cu grija sa nu se desfaca si sa isi pastreze forma.
Lasam chiftelutele sa se scurga timp de aproximativ un minut pe un suport de racire sau pe o hartie absorbanta.
Le consumam reci sau calde, cu salata, sos de iaurt, smantana (daca nu tinem post). Nautul constituie un bun inlocuitor pentru carne.
Pofta buna!
PS: Le putem coace in cuptor intr-o tava tapetata cu hartie de copt, dupa ce le-am uns cu putin ulei. Daca va place gustul picant adaugati in compozitie sos chilli.
PPS: Daca amestecul pare prea umed, mai adaugati putina faina, lasati sa stea cateva minute si incercati din nou. Daca pare prea uscat, incercati sa procesati un pic mai mult si poate adaugati putina apa din conserva.
Daca ti-a placut aceasta reteta, urmareste Colectie de retete pe FACEBOOK
marți, 27 februarie 2018
luni, 12 februarie 2018
Colacei dulci
La Mosii de iarna colaceii sunt nelipsiti. Aspectul lor de cerc reprezinta continuitatea, legatura de iubire neintrerupta dintre noi si cei dragi, mutati in cealalta lume, a vesniciei. Se impletesc cu drag si dor si de obicei se daruiesc celor necajiti.
Ingrediente:
• 500 g faina alba 000
• 20 g drojdie proaspata
• 50 g zahar tos
• 200 ml lapte
• 50 ml ulei
• 25 g unt
• 1 ou
• ½ lingurita sare
Mod de preparare:
Cerneti faina intr-un bol caldut.
Adaugati drojdia, o lingura de zahar si 3-4 linguri de lapte caldut.
Lasati aprox 10 minute sa se trezeasca drojdia.
Intre timp puneti laptele la foc mic. Adaugati zaharul si cubuletul de unt, sa se topeasca impreuna, apoi luati cratita de pe foc. Laptele trebuie sa fie caldut nu fierbinte. In bolul in care framantati adaugati albusul de ou (galbenusul il pastrati pentru uns), laptele cu zahar si unt, uleiul, o jumatate de lingurita de sare si framantati timp de cateva minute la robot sau 10-15 minute la mana.
Aluatul este omogen si nu se prinde pe marginile vasului.
Ungeti un vas cu putin ulei si puneti bila de aluat.
Acoperiti cu folie alimentara si lasati la crescut 60 -90 min.
Rasturnati aluatul pe blatul de lucru si il impartiti in parti egale.
Din aceasta cantitate eu fac 6 colacei cu cununita sau 8 colacei simpli.
Blatul de lucru nu trebuie infainat. Aluatul este elastic si ferm si nu se lipeste de blat.
Luati cate doua bucati de aluat si faceti snururi lungi.
Le rasuciti si formati colacelul.
Taieti capetele cu un cutit bine ascutit si lipiti-le presand putin aluatul, sa nu se desfaca.
Faceti cununite lungi si subtirele. Inconjurati colacelului si imbinati-le unde ati lipit cele doua capete.
Daca mai ramane putin aluat faceti niste frunze mici si lipiti-le pe colacei.
Asezati colaceii in tava lasand suficient spatiu intre ei. Acoperiti cu un prosop si lasati la crescut 30 de minute. Preinzalziti cuptorul la 180.
Adaugati 1 lingura de lapte in galbenus, omogenizati si ungeti colaceii.
Se coc la 180, mod traditional, timp de 15-20 de minute.
Pofta buna!
PS: Daca doriti, adaugati seminte de mac sau susan dupa ce ati uns colaceii cu ou.
PPS: Din aceasta compozitie de aluat se pot face si sfintii moldovenesti sau mucenicii.
Daca ti-a placut aceasta reteta, urmareste Colectie de retete pe FACEBOOK
Ingrediente:
• 500 g faina alba 000
• 20 g drojdie proaspata
• 50 g zahar tos
• 200 ml lapte
• 50 ml ulei
• 25 g unt
• 1 ou
• ½ lingurita sare
Mod de preparare:
Cerneti faina intr-un bol caldut.
Adaugati drojdia, o lingura de zahar si 3-4 linguri de lapte caldut.
Lasati aprox 10 minute sa se trezeasca drojdia.
Intre timp puneti laptele la foc mic. Adaugati zaharul si cubuletul de unt, sa se topeasca impreuna, apoi luati cratita de pe foc. Laptele trebuie sa fie caldut nu fierbinte. In bolul in care framantati adaugati albusul de ou (galbenusul il pastrati pentru uns), laptele cu zahar si unt, uleiul, o jumatate de lingurita de sare si framantati timp de cateva minute la robot sau 10-15 minute la mana.
Aluatul este omogen si nu se prinde pe marginile vasului.
Ungeti un vas cu putin ulei si puneti bila de aluat.
Acoperiti cu folie alimentara si lasati la crescut 60 -90 min.
Rasturnati aluatul pe blatul de lucru si il impartiti in parti egale.
Din aceasta cantitate eu fac 6 colacei cu cununita sau 8 colacei simpli.
Blatul de lucru nu trebuie infainat. Aluatul este elastic si ferm si nu se lipeste de blat.
Luati cate doua bucati de aluat si faceti snururi lungi.
Le rasuciti si formati colacelul.
Taieti capetele cu un cutit bine ascutit si lipiti-le presand putin aluatul, sa nu se desfaca.
Daca mai ramane putin aluat faceti niste frunze mici si lipiti-le pe colacei.
Asezati colaceii in tava lasand suficient spatiu intre ei. Acoperiti cu un prosop si lasati la crescut 30 de minute. Preinzalziti cuptorul la 180.
Adaugati 1 lingura de lapte in galbenus, omogenizati si ungeti colaceii.
Se coc la 180, mod traditional, timp de 15-20 de minute.
vineri, 9 februarie 2018
Medovik II
Un tort cu multe straturi, care are un gust delicios si nu foarte dulce. Aroma florala de miere, untul, smantana cremoasa si vanilata, combinata cu nuca si visine acrisoare inseamna pentru mine un desert fantastic. Il ador! Nu se face greu. Acest tort are nevoie de timp sa absoarba o parte din crema si sa se inmoaie, deci fiti rabdatori. Merita sa asteptati!
Ingrediente:
Pentru foi
• 2 oua
• 200 g zahar
• 2 linguri de miere naturala
• 100 g unt cu continut ridicat de grasime
• 450-500 g faina pentru produse de patiserie
• 1lingurita bicarbonat
Pentru umplutura:
• 1 kg smantana dulce pentru frisca, cu 30% grasime
• 1 baton de vanilie
• 50 g pana la 100 g zahar pudra(depinde cat de dulce va place frisca)
• 300-350 g visine
• 200-250g nuca prajita si macinata
Pentru decor:
• 1 cutie de mascarpone
• 200/300 g frisca
• ciocolata
• fructe de sezon,
• macarons, decoratiuni din pasta de zahar, bomboane
Mod de preparare:
Pe baie de abur, amestecam ouale batute, zaharul si mierea de albine timp de 4-5 minute. Adaugam lingurita de bicarbonat si amestecam pana se dizolva zaharul de tot. Adaugam untul si il incorporam. Mai tinem pe baie de abur timp de 2-3 minute pana se topeste untul si compozitia isi va dubla volumul. Dam vasul deoparte, adaugam faina si amestecam energic. Aluatul rezultat este usor lipicios. Acoperim aluatul cu folie alimentara si il lasam sa se raceasca. Punem folia direct pe aluat si nu deasupra vasului. Cand se raceste, se mai intareste.
Pe blatul de lucru presaram faina si rasturnam aluatul. Il impartim in 9 buc aproximativ egale. Ne putem ajuta de un cantar de bucatarie.
Intindem foile pe blatul infainat sau direct pe hartia de copt, Decupam cu ajutorul unui inel si indepartam aluatul in exces. Il adaugam la urmatoarea foaie sa il putem intinde mai usor.
Eu fac toate foile si apoi le coc la 180, mod traditional, timp de 3-4 minute fiecare.
Se coc foarte usor si devin repede aurii. Le scoatem si dupa ce se racesc putin le desprindem de pe foaia de copt.
Dupa ce am terminat cu foile, ne ocupam de umplutura.
Pentru frisca folosim smantana dulce cu un continut ridicat de grasime, 30%. Dupa ce batem frisca, adaugam zahar pudra dupa preferinta. Puteti adauga 50 g pana la 100 g. Depinde de gust.
Cateva sfaturi pentru frisca: smantana sa fie rece de la frigider. Vasul in care bateti frisca e bine sa fie de inox si de asemenea sa fie rece. Il tineti cam 20-30 de minute la frigider sau chiar la congelator daca aveti loc. Puteti sa raciti si paletele de la mixer. Adaugati semintele de la o pastaie de vanilie si bateti frisca. E bine sa fiti atenti sa nu o bateti prea mult pentru ca se taie. In 5-6 minute e gata. Fiti cu ochii pe ea si opriti la timp robotul, mixerul, telul.
Asamblam tortul pe un suport de carton sau direct pe platou. Punem o lingura de frisca pe suport, sa nu alunece atunci cand il miscam.
Punem prima foaie, adaugam cam 3 linguri generoase de frisca, uniformizam si adaugam visine.
Pe urmatoarea foaie in loc de visine adaugam nuca prajita si macinata.
Continuam pana terminam foile.
Cu frisca ramasa completam golurile de pe laterala tortului. Il punem la frigider pentru cateva ore. Se inmoaie foile si se aseaza prajitura. Dupa ce s-a odihnit, scoatem tortul si il finisam. Amestecam branza mascarpone cu 2-3 linguri de zahar pudra si adaugam frisca.
Finisam tortul deasupra si pe laterala pana obtinem forma dorita.
Topim ciocolata si glazuram tortul.
Adaugam fructe si ornam dupa inspiratie, talent, imaginatie, maiestrie, dragoste si daruire.
Pofta buna!
PS: Prima varinata de Medovik o gasiti AICI.
PPS: Urmatoarea varianta de Medovik va fi cu caramel, dulce de leche si pesmet din foi si nuci.
Daca ti-a placut aceasta reteta, urmareste Colectie de retete pe FACEBOOK
Ingrediente:
Pentru foi
• 2 oua
• 200 g zahar
• 2 linguri de miere naturala
• 100 g unt cu continut ridicat de grasime
• 450-500 g faina pentru produse de patiserie
• 1lingurita bicarbonat
Pentru umplutura:
• 1 kg smantana dulce pentru frisca, cu 30% grasime
• 1 baton de vanilie
• 50 g pana la 100 g zahar pudra(depinde cat de dulce va place frisca)
• 300-350 g visine
• 200-250g nuca prajita si macinata
Pentru decor:
• 1 cutie de mascarpone
• 200/300 g frisca
• ciocolata
• fructe de sezon,
• macarons, decoratiuni din pasta de zahar, bomboane
Mod de preparare:
Pe baie de abur, amestecam ouale batute, zaharul si mierea de albine timp de 4-5 minute. Adaugam lingurita de bicarbonat si amestecam pana se dizolva zaharul de tot. Adaugam untul si il incorporam. Mai tinem pe baie de abur timp de 2-3 minute pana se topeste untul si compozitia isi va dubla volumul. Dam vasul deoparte, adaugam faina si amestecam energic. Aluatul rezultat este usor lipicios. Acoperim aluatul cu folie alimentara si il lasam sa se raceasca. Punem folia direct pe aluat si nu deasupra vasului. Cand se raceste, se mai intareste.
Pe blatul de lucru presaram faina si rasturnam aluatul. Il impartim in 9 buc aproximativ egale. Ne putem ajuta de un cantar de bucatarie.
Intindem foile pe blatul infainat sau direct pe hartia de copt, Decupam cu ajutorul unui inel si indepartam aluatul in exces. Il adaugam la urmatoarea foaie sa il putem intinde mai usor.
Eu fac toate foile si apoi le coc la 180, mod traditional, timp de 3-4 minute fiecare.
Se coc foarte usor si devin repede aurii. Le scoatem si dupa ce se racesc putin le desprindem de pe foaia de copt.
Dupa ce am terminat cu foile, ne ocupam de umplutura.
Pentru frisca folosim smantana dulce cu un continut ridicat de grasime, 30%. Dupa ce batem frisca, adaugam zahar pudra dupa preferinta. Puteti adauga 50 g pana la 100 g. Depinde de gust.
Cateva sfaturi pentru frisca: smantana sa fie rece de la frigider. Vasul in care bateti frisca e bine sa fie de inox si de asemenea sa fie rece. Il tineti cam 20-30 de minute la frigider sau chiar la congelator daca aveti loc. Puteti sa raciti si paletele de la mixer. Adaugati semintele de la o pastaie de vanilie si bateti frisca. E bine sa fiti atenti sa nu o bateti prea mult pentru ca se taie. In 5-6 minute e gata. Fiti cu ochii pe ea si opriti la timp robotul, mixerul, telul.
Asamblam tortul pe un suport de carton sau direct pe platou. Punem o lingura de frisca pe suport, sa nu alunece atunci cand il miscam.
Punem prima foaie, adaugam cam 3 linguri generoase de frisca, uniformizam si adaugam visine.
Pe urmatoarea foaie in loc de visine adaugam nuca prajita si macinata.
Continuam pana terminam foile.
Cu frisca ramasa completam golurile de pe laterala tortului. Il punem la frigider pentru cateva ore. Se inmoaie foile si se aseaza prajitura. Dupa ce s-a odihnit, scoatem tortul si il finisam. Amestecam branza mascarpone cu 2-3 linguri de zahar pudra si adaugam frisca.
Adaugam fructe si ornam dupa inspiratie, talent, imaginatie, maiestrie, dragoste si daruire.
Pofta buna!
PS: Prima varinata de Medovik o gasiti AICI.
PPS: Urmatoarea varianta de Medovik va fi cu caramel, dulce de leche si pesmet din foi si nuci.
Daca ti-a placut aceasta reteta, urmareste Colectie de retete pe FACEBOOK