Un blat crocant de biscuiti, acoperit cu o umplutura pufoasa de branza si ciocolata alba - un excelent desert la cafea sau un deliciu pentru masa de Paste!
Ingrediente:
Pentru blatul de biscuiti:
• 350g biscuiti subtiri cu cacao si inveliti in ciocolata, zdrobiti
• 85g unt,topit
Pentru umplutura:
• 1 pachet foi de gelatina Dr. Oetker, 10 g
• 100 g ciocolata alba, rupta in bucati
• 350 g branza de vaci
• 100 g zahar tos
• 2 oua de marime mijlocie, separate
• 300 ml frisca nebatuta (cu 29-35% continut in grasimi)
• 1 plic Finesse Vanilie Bourbon Dr. Oetker
Pentru ornat:
• bombonele pentru decor Dr. Oetker
• cacao Dr. Oetker
Mod de preparare:
Ungeti, iar apoi tapetati cu hartie o tava cu diametrul de 23cm si baza detasabila.
Pentru blatul de biscuiti:
Amestecati untul topit cu biscuiti zdrobiti.
Turnati cu lingura in tava pregatita si apasati pentru a nivela. Raciti la frigider.
Pentru umplutura:
Puneti foile de gelatina intr-un castron cu 150 ml apa si lasati sa se imbibe timp de 1-2 min.
Asezati castronul intr-o cratita cu apa fierbinte si amestecati pana se dizolva gelatina. Dati deoparte castronul si lasati sa se raceasca.
Topiti ciocolata alba intr-un castron asezat deasupra unei cratite cu apa care fierbe mocnit(bain-marie) si lasati sa se raceasca.
Bateti la un loc branza, zaharul, vanilia Bourbon si galbenusurile pana s-au omogenizat.
Adaugati, batand, ciocolata topita, apoi turnati gelatina racita in jet subtire, amestecand.
Bateti frisca pana se intareste usor, apoi incorporati-o in amestecul cu branza.
Bateti albusurile pana se intaresc, apoi incorporaţi-le.
Turnaţi cu lingura amestecul obtinut peste blatul de biscuiti si raciti la frigider timp de 3-4 ore, pana se intareste. Scoateti cheescake-ul din tava.
Presarati cu cacao si ornati cu bombonele pentru decor de la Dr. Oetker. Alegeti decorul care va place.
Serviti cu fructe de padure proaspete.
Sfaturi
▪ cand adaugati gelatina in amestecul cu branza, asigurati-va ca gelatina s-a racit, altfel amestecul poate face cocoloase sau deveni vascos.
▪ Puteti pastra cheescake-ul in frigider, cel mult 4 zile. Asigurati-va ca ouale sunt foarte proaspete.
Pofta buna!
Am primit invitatia de a participa la provocarea Dr. Oetker de la Bucataresele Vesele.
Multumesc frumos Lory! Multumesc Lia!
Paste fericit tuturor!
vineri, 29 aprilie 2016
miercuri, 27 aprilie 2016
Impletitura cu rahat
Aceasta impletitura are nevoie de timp si dragoste ca sa iasa frumoasa. Are compozitia asemanatoare cozonacului. Este pufoasa, aromata si nu prea dulce.
Ingrediente: pentru o impletitura
• 500-550 g faina alba
• 3 oua medii
• 150 ml lapte
• 50 g smantana
• 70 g unt topit
• 50 g zahar
• 1 plic de drojdie 7g
• 1 plic de zahar vanilat Bourbon
• 1 lamaie
• ½ lingurita de sare
Pentru umplutura:
• 300 g rahat
Pentru uns
• 1 ou
• sirop de zahar
Mod de preparare:
Toate ingredintele trebuie sa fie la temperatura camerei. Se cerne faina. Se mixeaza ouale intregi cu zaharul pana devin cremoase. Se adauga laptele, smatana, coaja rasa de la o lamaie, esenta de vanilie si zaharul vanilat, drojdia apoi faina si o jumatate de lingurita de sare. Se amesteca toate si se plamadeste aluatul. Dupa ce aluatul s-a legat, adaugati treptat untul topit si continuati sa framantati pana obtineti un aluat elastic. Dureaza 15-20 de minute.
Acoperiti vasul cu folie alimentara si il puneti la frigider pentru circa 2 ore.
Aluatul dospit la rece se modeleaza mai usor si creste mai frumos in cuptor.
Pudrati cu faina planseta de lucru.
Intindeti o foaie dreptunghiulara si apoi cu un cutit bine ascutit taiati cam 30-33 de suvite, de la jumatatea foii in jos. ( ca in imagine).
Pe jumatatea ramasa intreaga asezam bucatele de rahat.
Suvitele le impletim cate trei si o sa rezulte 10-11 buc impletite.
Daca la capete mai ramane putin, indeparatam. Rulam foia pe care am pus rahat si apoi trecem impletiturile peste ea.
Formam un cerc si ii lipim capetele.
Daca nu s-a lipit prea frumos punem deasupra o frunza de stejar facuta din capetele de la aluat.
Il punem in tava, pe hartie de copt, acoperim cu un prosop si lasam sa creasca timp de 50-60 de minute. Ungem impletitura cu ou batut si dam la cuptor. Se coace in 25-30 de minute.
Cand scoatem impletitura din cuptor o ungem cu sirop de zahar pentru un aspect lucios.
Pofta buna!
PS: Sa va spun cat este de buna?
Daca ti-a placut aceasta reteta, urmareste Colectie de retete pe FACEBOOK
Ingrediente: pentru o impletitura
• 500-550 g faina alba
• 3 oua medii
• 150 ml lapte
• 50 g smantana
• 70 g unt topit
• 50 g zahar
• 1 plic de drojdie 7g
• 1 plic de zahar vanilat Bourbon
• 1 lamaie
• ½ lingurita de sare
Pentru umplutura:
• 300 g rahat
Pentru uns
• 1 ou
• sirop de zahar
Mod de preparare:
Toate ingredintele trebuie sa fie la temperatura camerei. Se cerne faina. Se mixeaza ouale intregi cu zaharul pana devin cremoase. Se adauga laptele, smatana, coaja rasa de la o lamaie, esenta de vanilie si zaharul vanilat, drojdia apoi faina si o jumatate de lingurita de sare. Se amesteca toate si se plamadeste aluatul. Dupa ce aluatul s-a legat, adaugati treptat untul topit si continuati sa framantati pana obtineti un aluat elastic. Dureaza 15-20 de minute.
Acoperiti vasul cu folie alimentara si il puneti la frigider pentru circa 2 ore.
Aluatul dospit la rece se modeleaza mai usor si creste mai frumos in cuptor.
Pudrati cu faina planseta de lucru.
Intindeti o foaie dreptunghiulara si apoi cu un cutit bine ascutit taiati cam 30-33 de suvite, de la jumatatea foii in jos. ( ca in imagine).
Pe jumatatea ramasa intreaga asezam bucatele de rahat.
Suvitele le impletim cate trei si o sa rezulte 10-11 buc impletite.
Daca la capete mai ramane putin, indeparatam. Rulam foia pe care am pus rahat si apoi trecem impletiturile peste ea.
Formam un cerc si ii lipim capetele.
Daca nu s-a lipit prea frumos punem deasupra o frunza de stejar facuta din capetele de la aluat.
Il punem in tava, pe hartie de copt, acoperim cu un prosop si lasam sa creasca timp de 50-60 de minute. Ungem impletitura cu ou batut si dam la cuptor. Se coace in 25-30 de minute.
Cand scoatem impletitura din cuptor o ungem cu sirop de zahar pentru un aspect lucios.
Pofta buna!
PS: Sa va spun cat este de buna?
joi, 21 aprilie 2016
Tocana de ardei copti
O tocana cu gust divin, perfecta pentru zilele de post sau pentru un regim vegetarian.
Ingrediente:
• 10-12 buc de ardei copti
(eu am folosit ardei copti de la congelator)
• 3 buc ceapa alba
• 2-3 catei de usturoi
• 400 g rosii decojite
• 250 ml suc de rosii
• 1-2 linguri de bulion
• 4 linguri de ulei
• 1 lingura de zahar
• 1 lingura de faina
• sare
• piper proaspat macinat
• patrunjel proaspat
Mod de preparare:
Tocam ceapa marunt. Punem o cratita pe foc, adaugam 3-4 linguri de ulei si apoi ceapa.
O lasam la calit pana se inmoaie apoi adaugam o lingura de faina sa se formeze un rantas.
Amestecam bine si stingem cu sucul de rosii.
Punem in cratita ardeii grasi intregi sau rupti in fasii, rosiile decojite, bulionul si lasam sa fiarba timp de 15-20 de minute.
Dupa vreo 15 minute adaugam cateii de usturoi zdobiti, zaharul, apoi asezonam cu sare si piper.
Cand este gata si luam cratita de pe foc adaugam o mana de patrunjel tocat.
Se serveste cu mamaliguta calda.
Pofta buna!
PS: Daca va place gustul picant adaugati si putina pasta de ardei iuti.
PPS: Tocana de ardei copti poate fi garnitura pentru carne de orice fel.
Daca ti-a placut aceasta reteta, urmareste Colectie de retete pe FACEBOOK
Ingrediente:
• 10-12 buc de ardei copti
(eu am folosit ardei copti de la congelator)
• 3 buc ceapa alba
• 2-3 catei de usturoi
• 400 g rosii decojite
• 250 ml suc de rosii
• 1-2 linguri de bulion
• 4 linguri de ulei
• 1 lingura de zahar
• 1 lingura de faina
• sare
• piper proaspat macinat
• patrunjel proaspat
Mod de preparare:
Tocam ceapa marunt. Punem o cratita pe foc, adaugam 3-4 linguri de ulei si apoi ceapa.
O lasam la calit pana se inmoaie apoi adaugam o lingura de faina sa se formeze un rantas.
Amestecam bine si stingem cu sucul de rosii.
Punem in cratita ardeii grasi intregi sau rupti in fasii, rosiile decojite, bulionul si lasam sa fiarba timp de 15-20 de minute.
Dupa vreo 15 minute adaugam cateii de usturoi zdobiti, zaharul, apoi asezonam cu sare si piper.
Cand este gata si luam cratita de pe foc adaugam o mana de patrunjel tocat.
Se serveste cu mamaliguta calda.
Pofta buna!
PS: Daca va place gustul picant adaugati si putina pasta de ardei iuti.
PPS: Tocana de ardei copti poate fi garnitura pentru carne de orice fel.
Daca ti-a placut aceasta reteta, urmareste Colectie de retete pe FACEBOOK
marți, 12 aprilie 2016
Cheesecake cu branza si ciocolata
Un blat de ciocolata, acoperit cu o umplutura pufoasa de branza si ciocolata - un excelent desert la cafea sau pentru o masa festiva.
Ingrediente:
Pentru blat
• 150 g biscuiti cu ciocolata, zdrobiti
• 40 g unt, topit
Pentru umplutura
• 300 g branza de vaci
• 2 oua de marime mijlocie
• 100 g zahar tos
• 100 g ciocolata Nestle Dessert
• 75 ml smantana
• 1 plic de zahar vanilat
• 1 praf de sare
Mod de preparare:
Preincalziti cuptorul la 170 grade C. Ungeti si tapetati o tava de tabla rotunda pentru copt prajituri, cu diametrul de 18 cm si fundul detasabil.
Pentru blatul de biscuiti amestecati untul topit cu biscuitii zdrobiti.
Turnati amestecul in tava pregatita si apasati cu lingura sau cu fundul unui pahar, pentru a nivela. Raciti la frigider.
Branza se amesteca cu zaharul si zaharul vanilat. Se adauga ciocolata topita cu smantana dulce si se omogenizeaza bine. Adaugati si un praf de sare.
Se adauga cele doua galbenusuri si se incorporeaza usor, apoi cele doua albusuri batute spuma tare.
Se amesteca usor de jos in sus. Se toarna compozitia in forma si se introduce la cuptor pentru 50-55 de minute.
Se lasa sa se raceasca in forma apoi se scoate.
Raciti la frigider pana in momentul servirii.
Se decoreaza dupa gust cu ciocolata, bomboane, fistic sau fructe de padure proaspete.
Pofta buna!
PS: Daca nu tineti neaparat sa faceti o pasca clasica, de sarbatori puteti incerca acest cheesecake.
PPS: Recomand Nestle Dessert, o ciocolata speciala pentru deserturi reusite de fiecare data! Ciocolata are in reteta sa extractul natural de vanilie din Madagascar care ii accentueaza si ii desavarseste gustul.
Cu ea mergi la sigur!
Daca ti-a placut aceasta reteta, urmareste Colectie de retete pe FACEBOOK
Ingrediente:
Pentru blat
• 150 g biscuiti cu ciocolata, zdrobiti
• 40 g unt, topit
Pentru umplutura
• 300 g branza de vaci
• 2 oua de marime mijlocie
• 100 g zahar tos
• 100 g ciocolata Nestle Dessert
• 75 ml smantana
• 1 plic de zahar vanilat
• 1 praf de sare
Mod de preparare:
Preincalziti cuptorul la 170 grade C. Ungeti si tapetati o tava de tabla rotunda pentru copt prajituri, cu diametrul de 18 cm si fundul detasabil.
Pentru blatul de biscuiti amestecati untul topit cu biscuitii zdrobiti.
Turnati amestecul in tava pregatita si apasati cu lingura sau cu fundul unui pahar, pentru a nivela. Raciti la frigider.
Branza se amesteca cu zaharul si zaharul vanilat. Se adauga ciocolata topita cu smantana dulce si se omogenizeaza bine. Adaugati si un praf de sare.
Se adauga cele doua galbenusuri si se incorporeaza usor, apoi cele doua albusuri batute spuma tare.
Se amesteca usor de jos in sus. Se toarna compozitia in forma si se introduce la cuptor pentru 50-55 de minute.
Se lasa sa se raceasca in forma apoi se scoate.
Raciti la frigider pana in momentul servirii.
Se decoreaza dupa gust cu ciocolata, bomboane, fistic sau fructe de padure proaspete.
Pofta buna!
PS: Daca nu tineti neaparat sa faceti o pasca clasica, de sarbatori puteti incerca acest cheesecake.
PPS: Recomand Nestle Dessert, o ciocolata speciala pentru deserturi reusite de fiecare data! Ciocolata are in reteta sa extractul natural de vanilie din Madagascar care ii accentueaza si ii desavarseste gustul.
Cu ea mergi la sigur!
Daca ti-a placut aceasta reteta, urmareste Colectie de retete pe FACEBOOK