sâmbătă, 29 august 2015
Colac umplut cu sunca si cascaval
Poate fi perfect pentru picnic sau pentru o gustare de dupa-amiaza.
Ingrediente:
Pentru aluat:
• 500 g faina alba”000”
• 25 g drojdie proaspata
• 200 ml apa calduta
• 6-7 linguri de ulei de masline extravirgin
• 1lingurita de piper negru
• 1 lingurita de sare
Pentru umplutura:
• 150 g cascaval afumat sau picant
• 150 g sunca
Mod de preparare:
Puneti faina intr-un castron, adaugati un praf de sare, piperul si uleiul de masline, incorporati drojdia dizolvata in apa calduta.
Framantati pana obtineti un aluat neted si moale (daca este nevoie, mai adaugati putina apa).
Acoperiti aluatul cu folie alimentara si lasati-l 30 de minute sa creasca. Intindeti-l cu sucitorul intr-o foaie cu grosimea de 1 cm. Presarati sunca si cascavalul taiat cuburi.
Presarati-le pe suprafata aluatului, lasand neacoperita o margine de 1.5-2 cm. Rulati aluatul, introducand capatul exterior sub rulou.
Rotunjiti ruloul, udati cele doua capete si lipiti-le facand un colac. Puneti colacul pe o tava unsa cu ulei, acoperiti cu folie alimentara si lasati-l sa creasca timp de 30- 40 de minute.
Indepartati folia, ungeti colacul cu ulei de masline si coaceti-l timp de 40-45 de min. in cuptorul incalzit la 180 C. Nu se rumeneste decat foarte putin. Scoateti-l din cuptor si lasati-l 10 minute sa se racoreasca. Taiati-l felii groase si serviti-l alaturi de un vin sec.
Pofta buna!
PS: Cand te plictisesti de retetele foarte cunoscute incerci ceva nou. Multumesc Silviu V. pentru aceasta carte!
Daca ti-a placut aceasta reteta, urmareste Colectie de retete pe FACEBOOK
duminică, 9 august 2015
Clatite cu urda si marar
Cele mai placute amintiri din copilarie sunt cele despre bunici si mai ales despre bunatatile pe care le faceau. Clatitele cu urda si marar mi-au bucurat copilaria. Cum sa nu devii nostalgic?
Ingrediente:
Pentru foile de clatite
• 3 oua
• 300 ml lapte
• 100 g faina
• 1 varf de cutit de sare
Pentru umplutura
• 250 g urda
• 1 legatura de marar
• 1 varf de cutit de sare
Mod de preparare:
Intr-un bol punem faina cernuta, in mijloc adaugam ouale si cu ajutorul unui tel, le omogenizam. Cand incepe sa se ingroase compozitia adaugam treptat laptele si putina sare. Omogenizam foarte bine. Aluatul se lasa la rece pentru cel putin 30 de minute.
Frecam urda cu mararul tocat si adaugam putina sare.
Incingem o tigaie cu coada si stergem/ungem cu o pensula de bucatarie inmuiata in ulei. Turnam cate un polonic (mai mic) din compozitie, iar cu o miscare de rotatie rapida acoperim toata suprafata, formand un strat subtire. Clatitele trebuie prajite la foc mediu cam 2 minute pe o parte si 1 minut pe cealalta parte. Cand marginile s-au rumenit putin, intoarcem clatita. Se procedeaza la fel cu toate clatitele.Din aceasta cantitate obtinem 8-10 foi de clatita, depinzand de marimea tigaii pe care o folosim.
Umplem clatitele, intindem compozitia de urda pe toata suprafata clatitei, rulam si le punem intr-un vas de ceramica cu capac, pentru un sfert de ora.
Suficient cat sa se incalzeasa clatitele si urda din interior. Se servesc caldute. Puteti sa adaugati smatana in momentul servirii.
Pofta buna!
PS: Urda e un tip de branza obtinut prin fierberea zerului ramas dupa prepararea casului. Are o textura moale si faramicioasa. Este asemanatoare cu branza italiana „ricotta”, avand un continut bogat de proteine si putine grasimi.
Bine de stiut!
• Compozitia de clatite trebuie sa se odihneasca intre 30 de minute si o ora, ca sa fie mai elastica si faina sa se hidrateze perfect.
• Cand turnati untul topit in compozitie, aveti grija sa nu fie fierbinte.
• Folositi oua de casa. Coloreaza mai frumos, sunt mai hranitoare, iar clatitele ies mai pufoase.
• Folositi ulei vegetal. Uleiul de masline schimba gustul foilor de clatite.
• Daca nu ati reusit sa omogenizati bine compozitia si are cocoloase, treceti compozitia printr-o sita si apoi o puneti la frigider sa se odihneasca.
• Este recomandat sa folositi o tigaie cu suprafata antiaderenta, plata, cu un maner comod.
Daca ti-a placut aceasta reteta, urmareste Colectie de retete pe FACEBOOK
Ingrediente:
Pentru foile de clatite
• 3 oua
• 300 ml lapte
• 100 g faina
• 1 varf de cutit de sare
Pentru umplutura
• 250 g urda
• 1 legatura de marar
• 1 varf de cutit de sare
Mod de preparare:
Intr-un bol punem faina cernuta, in mijloc adaugam ouale si cu ajutorul unui tel, le omogenizam. Cand incepe sa se ingroase compozitia adaugam treptat laptele si putina sare. Omogenizam foarte bine. Aluatul se lasa la rece pentru cel putin 30 de minute.
Frecam urda cu mararul tocat si adaugam putina sare.
Incingem o tigaie cu coada si stergem/ungem cu o pensula de bucatarie inmuiata in ulei. Turnam cate un polonic (mai mic) din compozitie, iar cu o miscare de rotatie rapida acoperim toata suprafata, formand un strat subtire. Clatitele trebuie prajite la foc mediu cam 2 minute pe o parte si 1 minut pe cealalta parte. Cand marginile s-au rumenit putin, intoarcem clatita. Se procedeaza la fel cu toate clatitele.Din aceasta cantitate obtinem 8-10 foi de clatita, depinzand de marimea tigaii pe care o folosim.
Umplem clatitele, intindem compozitia de urda pe toata suprafata clatitei, rulam si le punem intr-un vas de ceramica cu capac, pentru un sfert de ora.
Suficient cat sa se incalzeasa clatitele si urda din interior. Se servesc caldute. Puteti sa adaugati smatana in momentul servirii.
Pofta buna!
PS: Urda e un tip de branza obtinut prin fierberea zerului ramas dupa prepararea casului. Are o textura moale si faramicioasa. Este asemanatoare cu branza italiana „ricotta”, avand un continut bogat de proteine si putine grasimi.
Bine de stiut!
• Compozitia de clatite trebuie sa se odihneasca intre 30 de minute si o ora, ca sa fie mai elastica si faina sa se hidrateze perfect.
• Cand turnati untul topit in compozitie, aveti grija sa nu fie fierbinte.
• Folositi oua de casa. Coloreaza mai frumos, sunt mai hranitoare, iar clatitele ies mai pufoase.
• Folositi ulei vegetal. Uleiul de masline schimba gustul foilor de clatite.
• Daca nu ati reusit sa omogenizati bine compozitia si are cocoloase, treceti compozitia printr-o sita si apoi o puneti la frigider sa se odihneasca.
• Este recomandat sa folositi o tigaie cu suprafata antiaderenta, plata, cu un maner comod.
Daca ti-a placut aceasta reteta, urmareste Colectie de retete pe FACEBOOK
luni, 3 august 2015
Bomboane Rafaello cu lapte condensat
Dulce, usor de facut, fara coacere, gata in cateva minute. Combinam trei ingrediente si apoi savuram aceste minunate bomboane.
Ingrediente:
• 1 cutie de lapte condensat indulcit, 397 g
• 200 g nuca de cocos + 50 g nuca de cocos pentru decor
• 100 g migdale
Mod de preparare:
Amestecati nuca de cocos cu laptele condensat si omogenizati compozitia.
Lasati la rece pentru 30 de minute. Verificati compozitia, iar daca pare moale mai adaugati putina nuca de cocos. Luati putin din compozitie si modelati cu ajutorul palmelor o bila.
Introduceti in mijloc o migdala, modelati usor pana se acopera complet migdala, iar bomboana devine rotunda, apoi o treceti prin nuca de cocos pastrata pentru décor. Asta-i tot!
Pofta buna!
PS: Le puteti servi imediat, le pastrati la frigider sau le trimiteti celor dragi la pachet.
Daca ti-a placut aceasta reteta, urmareste Colectie de retete pe FACEBOOK