duminică, 26 aprilie 2015
Paste siciliene
Pastele fainoase sunt oricand o alternativa convenabila, rapide, usor de preparat si in plus absolut delicioase.
Ingrediente:
• 1 ceapa
• 2-3 fire de ceapa verde
• 4 filete de ansoa
• ulei de masline extravirgin
• 100 g rosii cherry de culori diferite (rosii /galbene)
• 50 g pesmet
• 100 g parmezan proaspat ras
• 1 catel de usturoi
• 50 g masline
• 1 portocala
• sare de mare
• piper
• 200 g paste tagliatelle
• frunze de oregano, cimbru sau rozmarin
Mod de preparare:
Punem la fiert apa cu sare pentru paste. Intr-o cratita punem 2 linguri de ulei si sotam usturoiul timp de 1 minut.
Adaugam pesmetul si il prajim in ulei pana cand devine crocant si auriu.
Miscam tot timpul tigaia-nu lasam pesmetul sa se prinda de fund. Scoatem pe un prosop de hartie si lasam sa se raceasca.
Incalzim bine o alta cratita si punem fileurile de ansoa. Cand incep sa se topeasca adaugam 2 linguri de ulei de masline.
Punem ceapa tocata si o calim bine.
Adaugam ceapa verde, rosiile taiate in jumatati, maslinele, zeama de la o jumatate de portocala si 1 polonic din apa in care au fiert pastele. Atunci cand sosul a scazut bine adaugam pastele scurse si amestecam.
Gustam si mai punem sare si piper daca e nevoie. Punem pastele in vasul de servire, adaugam parmezan, pesmet aromatizat, ulei de masline extravirgin. Servim cat se poate de repede.
Pofta buna!
PS: Am folosit ca sursa de inspiratie reteta lui Chef Radu Dumitrescu, gasita pe YouTube. In reteta initiala foloseste paste tricolore si in plus 100 g de ardei copt din conserva.
https://www.youtube.com/watch?v=HDZ4vBKEDw8
PPS : Savurati aceste minunate paste siciliene alaturi de o bere autentic italiana, Peroni Nastro Azzurro.
Daca ti-a placut aceasta reteta, urmareste Colectie de retete pe FACEBOOK
miercuri, 22 aprilie 2015
Salata Antistres
Traim de multa vreme in stres: il suportam, il producem si ne plangem de el. Pentru zilele in care simti ca oboseala pune stapanire pe tine si iti epuizeaza forta fizica si echilibrul interior, iti propun o gustare rapida, usoara, pe care in gluma am numit-o salata antistres si asa a ramas.
Ingrediente:
• 240 g fasole rosie boabe Bonduelle
• 1 conserva de ton
• 1 fir de praz
• 1 buc rosie
• 1 buc ardei capia
• 1 buc lamaie
• frunze de salata verde
• creson (optional)
• sare
• piper
Mod de preparare:
Se scurge bine fasolea si tonul. Se curata prazul si se toaca marunt. Rosie de taie cubulete. Se spala frunzele de salata si se rup bucati. Ardeiul capia se taie rondele. Se amesteca toate ingredientele si se adauga putin creson. Se condimendeaza cu zeama de lamaie, sare si piper.
Pofta buna!
Efectul antistres este dat de combinatia de legume folosite la aceasta salata.
Legumele cu teaca (fasolele) reduc stresul datorita vitaminei B si a acidului pantotenic precum si a magneziului.
Tirosina, o componenta proteinica, face din peste un tonic ideal pentru nervi si creier.
Licopenul, substanta miraculoasa din rosie, lupta impotriva infectiilor.
Ardeiul capia are un continut ridicat de glucide fata de alte legume, ceea ce ne aduce un plus de energie.
Salata verde este un aliment de improspatare, de revigorare si de curatire a organismului.
Prazul este un recunoscut tonic al sistemului nervos.
Daca ti-a placut aceasta reteta, urmareste Colectie de retete pe FACEBOOK
Ingrediente:
• 240 g fasole rosie boabe Bonduelle
• 1 conserva de ton
• 1 fir de praz
• 1 buc rosie
• 1 buc ardei capia
• 1 buc lamaie
• frunze de salata verde
• creson (optional)
• sare
• piper
Mod de preparare:
Se scurge bine fasolea si tonul. Se curata prazul si se toaca marunt. Rosie de taie cubulete. Se spala frunzele de salata si se rup bucati. Ardeiul capia se taie rondele. Se amesteca toate ingredientele si se adauga putin creson. Se condimendeaza cu zeama de lamaie, sare si piper.
Pofta buna!
Legumele cu teaca (fasolele) reduc stresul datorita vitaminei B si a acidului pantotenic precum si a magneziului.
Tirosina, o componenta proteinica, face din peste un tonic ideal pentru nervi si creier.
Licopenul, substanta miraculoasa din rosie, lupta impotriva infectiilor.
Ardeiul capia are un continut ridicat de glucide fata de alte legume, ceea ce ne aduce un plus de energie.
Salata verde este un aliment de improspatare, de revigorare si de curatire a organismului.
Prazul este un recunoscut tonic al sistemului nervos.
Daca ti-a placut aceasta reteta, urmareste Colectie de retete pe FACEBOOK
Pachetele la cuptor
Imi place grozav sa gatesc ciuperci. Se fac usor si gustul este absolut delicios.
Ingrediente:
• 30 de ciuperci champignon
• 1 lamaie
• 1 ceapa
• 2catei de ustoroi
• 1 morcov
• 100 g jambon crud
• 3 linguri ulei de masline
• lingurita boia de ardei dulce
• legatura de verdeata,(coriandru sau patrunjel)
• sare
• piper
• cateva frunze de menta
• cateva fire de usturoi
Mod de preparare:
Se spala bine ciupercile, se curata si se indeparteaza coditele. Se pun intr-un castron si se stropesc cu zeama de lamaie. Se curata ceapa, se spala si se taie marunt. La fel se procedeaza cu cateii de usturoi si coditele de ciuperci. Morcovul se da pe razatoarea mica. Se taie feliile de jambon in cubulete. Intr-o tigaie se pune putin ulei de masline sa se incinga. Se caleste ceapa, morcovul, coditele de la ciuperci dupa care se adauga si jambonul. Se condimenteaza cu sare, piper si boia dulce. Inainte cu doua- trei minute de a se lua de pe foc, se pun unsturoiul si coriandrul tocat marunt.
Se umple fiecare jumatate cu cate o lingura generoasa din amestecul de jambon prajit cu ceapa, dupa care se acopera cu celelalte jumatati de ciuperci. Se stropesc cu putin ulei de masline, se orneaza cu fire de usturoi si frunze de menta si se dau la cuptor pentru aproximativ 15 – 20 de minute. Se servesc calde.
Pofta buna!
Daca ti-a placut aceasta reteta, urmareste Colectie de retete pe FACEBOOK
Ingrediente:
• 30 de ciuperci champignon
• 1 lamaie
• 1 ceapa
• 2catei de ustoroi
• 1 morcov
• 100 g jambon crud
• 3 linguri ulei de masline
• lingurita boia de ardei dulce
• legatura de verdeata,(coriandru sau patrunjel)
• sare
• piper
• cateva frunze de menta
• cateva fire de usturoi
Mod de preparare:
Se spala bine ciupercile, se curata si se indeparteaza coditele. Se pun intr-un castron si se stropesc cu zeama de lamaie. Se curata ceapa, se spala si se taie marunt. La fel se procedeaza cu cateii de usturoi si coditele de ciuperci. Morcovul se da pe razatoarea mica. Se taie feliile de jambon in cubulete. Intr-o tigaie se pune putin ulei de masline sa se incinga. Se caleste ceapa, morcovul, coditele de la ciuperci dupa care se adauga si jambonul. Se condimenteaza cu sare, piper si boia dulce. Inainte cu doua- trei minute de a se lua de pe foc, se pun unsturoiul si coriandrul tocat marunt.
Se umple fiecare jumatate cu cate o lingura generoasa din amestecul de jambon prajit cu ceapa, dupa care se acopera cu celelalte jumatati de ciuperci. Se stropesc cu putin ulei de masline, se orneaza cu fire de usturoi si frunze de menta si se dau la cuptor pentru aproximativ 15 – 20 de minute. Se servesc calde.
Pofta buna!
Daca ti-a placut aceasta reteta, urmareste Colectie de retete pe FACEBOOK
duminică, 19 aprilie 2015
Cotlet de porc cu terina de legume
Ce bunatati puneti pe masa? Cu ce reteta noua ii incantati pe cei dragi?
Daca optati pentru o friptura de porc plina de savoare, va recomand o garnitura sanatoasa, gustoasa si care aduce un pic de culoare pe masa dumneavoastra. O combinatie grozava!
Ingrediente:
• 1kg cotlet de porc cu os
Pentru terina:
• 300g spanac
(proaspat sau congelat)
• 4 cartofi
• 1 ceapa
• 4 morcovi
• 6 oua
• 6 linguri de faina
• 1 praf de copt
• 150 g unt
• 150ml lapte
• ulei
• sare
Pentru marinada:
• ulei de masline
• otet
• sos de soia
• piper
• boia
• ienibahar
• cimbru
• usturoi pisat
Mod de preparare:
Carnea se spala, se sterge foarte bine si se portioneaza. Se face o marinada folosind aromele preferate. Se trece carnea de porc pe ambele parti prin amestecul format, apoi se lasa la frigider sa absoarba aromele cel putin 1,5-2 ore. Cotletul cu os poate sa stea si 8-12 ore. Daca vrem sa tinem carnea mai mult timp la marinat, specialistii ne recomanda sa nu punem sare in marinada pentru ca va deshidrata carnea, dar in acelasi timp spun ca este bine sa fragezim carnea cu aceste amestecuri de ierburi aromatice si mirodenii. Scoatem carnea de la frigider, o scurgem de amestecul de marinat si o tinem la temperatura camerei cam 30 de minute. Daca nu am pus sare o condimentam acum.
Intr-o cratita foarte bine incalzita punem cotletele si le prajim, atat cat sa le formam o crusta aurie/ rumena la exterior si sa pastram sucurile aromate in interior. Pentru a intoarce carnea in timpul prajirii se va evita inteparea ei cu furculita, pentru a nu crea orificii prin care sa se scurga sucurile din carne. Folosim un cleste. Stropim carnea cu o cana de vin rosu sec, acoperim tava cu folie de aluminiu si dam la cuptor la foc mediu, pana se patrunde carnea in interior. Cuptorul pentru friptura va fi bine incins de la inceput pentru a continua procesul de gatire. Dupa ce este gata o mai lasam 10 minute sa se odihneasca. Serviti friptura cu o terina de legume.
Mod de preparare pentru terina:
Punem la fiert morcovii si cartofii intregi. Curatam ceapa, o taiem marunt si o calim in ulei. Adaugam spanacul peste ceapa, foarte putina apa si lasam pana se inmoaie, dupa care le mixam. Daca folosim spanac congelat nu mai adaugam apa. Dupa ce au fiert cartofii si morcovii, ii mixam separat. Obtinem astfel trei pireuri: Unul de spanac, unul de morcovi si unul de cartofi. In fiecare adaugam cate 50 g de unt, 50 ml lapte, doua galbenusuri, doua linguri de faina, sare si piper dupa gust si omogenizam bine. Batem cele sase albusuri spuma cu un praf de copt si le impartim egal in cele trei compozitii de legume. Incorporam albusurile in fiecare cu grija, ca sa nu se lase. Intr-o tava, (25cm /11cm) unsa si tapetata, intindem uniform amestecul de spanac, apoi cel de morcovi si la final pe cel de cartofi.
Dam terina la cuptor pentru 35 de minute. Lasam sa se raceasca si apoi o scoatem din tava.
Se serveste rece.
Pofta buna!
PS: Osul da o aroma foarte buna carnii si timpul de gatire va fi un pic mai mare, ceea ce inseamna ca la exterior carnea va avea o crusta rumena placuta si la interior va fi bine facuta.
PPS : Marinadele sunt un amestec de ulei, un ingredient acid (otet, vin, suc de lamaie sau de limeta, sos de soia, suc de portocale), plante aromate si mirodenii.
Daca ti-a placut aceasta reteta, urmareste Colectie de retete pe FACEBOOK
Daca optati pentru o friptura de porc plina de savoare, va recomand o garnitura sanatoasa, gustoasa si care aduce un pic de culoare pe masa dumneavoastra. O combinatie grozava!
Ingrediente:
• 1kg cotlet de porc cu os
Pentru terina:
• 300g spanac
(proaspat sau congelat)
• 4 cartofi
• 1 ceapa
• 4 morcovi
• 6 oua
• 6 linguri de faina
• 1 praf de copt
• 150 g unt
• 150ml lapte
• ulei
• sare
Pentru marinada:
• ulei de masline
• otet
• sos de soia
• piper
• boia
• ienibahar
• cimbru
• usturoi pisat
Mod de preparare:
Carnea se spala, se sterge foarte bine si se portioneaza. Se face o marinada folosind aromele preferate. Se trece carnea de porc pe ambele parti prin amestecul format, apoi se lasa la frigider sa absoarba aromele cel putin 1,5-2 ore. Cotletul cu os poate sa stea si 8-12 ore. Daca vrem sa tinem carnea mai mult timp la marinat, specialistii ne recomanda sa nu punem sare in marinada pentru ca va deshidrata carnea, dar in acelasi timp spun ca este bine sa fragezim carnea cu aceste amestecuri de ierburi aromatice si mirodenii. Scoatem carnea de la frigider, o scurgem de amestecul de marinat si o tinem la temperatura camerei cam 30 de minute. Daca nu am pus sare o condimentam acum.
Intr-o cratita foarte bine incalzita punem cotletele si le prajim, atat cat sa le formam o crusta aurie/ rumena la exterior si sa pastram sucurile aromate in interior. Pentru a intoarce carnea in timpul prajirii se va evita inteparea ei cu furculita, pentru a nu crea orificii prin care sa se scurga sucurile din carne. Folosim un cleste. Stropim carnea cu o cana de vin rosu sec, acoperim tava cu folie de aluminiu si dam la cuptor la foc mediu, pana se patrunde carnea in interior. Cuptorul pentru friptura va fi bine incins de la inceput pentru a continua procesul de gatire. Dupa ce este gata o mai lasam 10 minute sa se odihneasca. Serviti friptura cu o terina de legume.
Mod de preparare pentru terina:
Punem la fiert morcovii si cartofii intregi. Curatam ceapa, o taiem marunt si o calim in ulei. Adaugam spanacul peste ceapa, foarte putina apa si lasam pana se inmoaie, dupa care le mixam. Daca folosim spanac congelat nu mai adaugam apa. Dupa ce au fiert cartofii si morcovii, ii mixam separat. Obtinem astfel trei pireuri: Unul de spanac, unul de morcovi si unul de cartofi. In fiecare adaugam cate 50 g de unt, 50 ml lapte, doua galbenusuri, doua linguri de faina, sare si piper dupa gust si omogenizam bine. Batem cele sase albusuri spuma cu un praf de copt si le impartim egal in cele trei compozitii de legume. Incorporam albusurile in fiecare cu grija, ca sa nu se lase. Intr-o tava, (25cm /11cm) unsa si tapetata, intindem uniform amestecul de spanac, apoi cel de morcovi si la final pe cel de cartofi.
Dam terina la cuptor pentru 35 de minute. Lasam sa se raceasca si apoi o scoatem din tava.
Se serveste rece.
Pofta buna!
PS: Osul da o aroma foarte buna carnii si timpul de gatire va fi un pic mai mare, ceea ce inseamna ca la exterior carnea va avea o crusta rumena placuta si la interior va fi bine facuta.
PPS : Marinadele sunt un amestec de ulei, un ingredient acid (otet, vin, suc de lamaie sau de limeta, sos de soia, suc de portocale), plante aromate si mirodenii.
Daca ti-a placut aceasta reteta, urmareste Colectie de retete pe FACEBOOK
vineri, 17 aprilie 2015
Tarta cu carnati de bere
Cand saptamana se apropie de sfarsit, iti zbora gandul la weekend. Voi cu ce bunatati va delectati?
Ingrediente:
• carnati de bere
• un pachet de foietaj
• 200 g cascaval
• 200 g telemea
• 200 g crema de branza
• 2-3 oua(2 la compozitie si unul pentru uns)
• 1lingurita seminte de chimen
• 50 g smantana
Se scoate pachetul de foietaj de la frigider si se lasa sa se dezghete la temperatura camerei.
Intr-un vas, se amesteca crema de branza cu branza telemea, cascavalul si smantana pana se formeaza o compozitie omogena.
Se pune hartie de copt intr-o tava sau se foloseste un vas termorezistent si se aseaza foaia de placinta in ea.
Se unge cu ou batut. Peste ele se adauga compozitia de branza.
Inainte de a se da la cuptor, se presara semintele de chimen si se adauga carnatii de bere Caroli.
Se lasa la cuptor aproximativ 40 de minute.
Se serveste cu granitura de legume facute pe gratar.
Pofta buna!
PS: Va recomand cremele de branza Delaco. Puteti folosi crema de branza natur sau pentru un plus de savoare incercati crema de branza cu usturoi sau crema de branza cu verdeata. Alegerea va apartine!
Daca ti-a placut aceasta reteta, urmareste Colectie de retete pe FACEBOOK
marți, 14 aprilie 2015
Prajitura cu branza de vaci si ananas
Prin colectia mea de retete am gasit o reteta de pasca poloneza. Foarte usor de preparat, reusita garantata, absolut delicioasa. Am inlocuit clasicele stafide cu ananas si rezultatul a fost o prajitura usoara, rafinata. Lasati-va ispititi…
Ingrediente:
Pentru blat:
• 100 g unt
• 75 g zahar pudra
• 1 ou
• 150 g faina Arpis
• 150 ml lapte
• 2 plicuri de zahar vanilat bourbon
• 2 linguri de cacao
• 1 pliculet de praf de copt
Pentru crema:
• 500 g branza de vaci
• 150g zahar
• 2 oua
• esenta de rom
• 1 lingura de faina
• 250-300 g ananas bucati Sun Food
Glazura:
• ciocolata
Mod de preparare:
Preincalzim cuptorul. Mixam 1 ou intreg cu 75 g de zahar pudra si cu 100 g unt moale. Amestecam faina cu praful de copt, cu zaharul vanilat si cu cele doua linguri de cacao si adaugam peste crema de unt si ou. Adaugam 150 ml lapte si omogenizam. Blatul e gata. Mixam cu robotul 500 g branza de vaci cu 150 g zahar. Adaugam 2 oua intregi, o lingura cu varf de faina alba, esenta de rom, si omogenizam.
La sfarsit adaugam ananasul taiat marunt.
Tapetam cu hartie de copt o tava cu diametrul de 23 cm si peretii detasabili. Punem jumatate din compozitia blatului si o dam la cuptor pentru 12 minute. Apoi scoatem tava si adaugam compozitia de branza si ananas si deasupra restul de compozitie pentru blat. Nivelam cu atentie iar daca se mai amesteca putin blatul cu branza nu e problema. Ramane la fel de buna.
Dam la cuptor pentru 35-40 de minte. Pentru siguranta facem testul cu scobitoarea.
Lasam sa se raceasca in tava apoi o decoram dupa inspiratie sau o lasam simpla. Pastram prajitura la frigider pana in momentul servirii.
Pofta buna!
PS: Fara sa "sabotez" total retetele de pasca traditionala va propun sa incercati aceasta reteta.
Daca ti-a placut aceasta reteta, urmareste Colectie de retete pe FACEBOOK
sâmbătă, 11 aprilie 2015
Paste fericit!
Sarbatoarea Sfanta a Invierii Domnului sa va aduca bogatie sufleteasca, pietate, armonie, speranta, toleranta, voie buna, bucate traditionale pe masa si pe toti cei dragi acasa.
Paste fericit!
miercuri, 8 aprilie 2015
Pasca rapida cu smantana
Pentru masa de Paste iti propun o reteta de pasca rapida. Nimic nu poate egala aroma ei de sarbatoare si este atat de usor de preparat. Incearc-o !
Ingrediente:
Pentru blat:
• 225 g biscuiti digestivi
• 75 g unt topit
Pentru umplutura:
• 800 g de smantana
• 8 oua
• 3 linguri de faina
• 150 g zahar tos
• 1 lamaie
• 1 pastaie de vanilie (sau 2 pliculete zahar bourbon)
Mod de preparare:
Pregatim smantana cu 2-3 ore inainte.
Intr-o tavita mica punem faina de porumb, cam 2 cm, asezam un prosop de bumbac si deasupra punem smantana. O nivelam si o acoperim cu restul prosopului.
Dupa 2-3 ore smantana e numai buna de folosit. Excesul de umiditate este absorbit de faina de malai si de prosop.
Ungeti si tapetati o tava rotunda pentru copt prajituri, cu diametrul de 23 cm si fundul detasabil.
Pentru blatul de biscuiti:
Amestecati untul topit cu biscuitii zdrobiti.
Turnati amestecul cu lingura in tava pregatita si apasati pentru a nivela. Puneti tava la frigider pana pregatiti compozitia.
Pentru umplutura:
Mixam galbenusurile cu zaharul tos, adaugand si coaja rasa de la o lamaie. Batem albusurile cu un praf de sare. Amestecam toate ingredientele: smantana, galbenusurile, albusurile, cele trei linguri cu varf de faina si semintele de la o pastaie de vanilie. Mixam putin cat sa se omogenizeze bine compozitia. Scoatem tava de la frigider, turnam compozitia de smantana si dam la cuptor pentru 50-60 de minute. Opriti cuptorul. Lasati pasca sa se raceasca in cuptor cu usa intredeschisa. Scoateti din tava si lasati sa se racoreasca complet. Raciti la frigider pana in momentul servirii.
Pofta buna!
Daca ti-a placut aceasta reteta, urmareste Colectie de retete pe FACEBOOK
Ingrediente:
Pentru blat:
• 225 g biscuiti digestivi
• 75 g unt topit
Pentru umplutura:
• 800 g de smantana
• 8 oua
• 3 linguri de faina
• 150 g zahar tos
• 1 lamaie
• 1 pastaie de vanilie (sau 2 pliculete zahar bourbon)
Mod de preparare:
Pregatim smantana cu 2-3 ore inainte.
Intr-o tavita mica punem faina de porumb, cam 2 cm, asezam un prosop de bumbac si deasupra punem smantana. O nivelam si o acoperim cu restul prosopului.
Ungeti si tapetati o tava rotunda pentru copt prajituri, cu diametrul de 23 cm si fundul detasabil.
Pentru blatul de biscuiti:
Amestecati untul topit cu biscuitii zdrobiti.
Turnati amestecul cu lingura in tava pregatita si apasati pentru a nivela. Puneti tava la frigider pana pregatiti compozitia.
Pentru umplutura:
Mixam galbenusurile cu zaharul tos, adaugand si coaja rasa de la o lamaie. Batem albusurile cu un praf de sare. Amestecam toate ingredientele: smantana, galbenusurile, albusurile, cele trei linguri cu varf de faina si semintele de la o pastaie de vanilie. Mixam putin cat sa se omogenizeze bine compozitia. Scoatem tava de la frigider, turnam compozitia de smantana si dam la cuptor pentru 50-60 de minute. Opriti cuptorul. Lasati pasca sa se raceasca in cuptor cu usa intredeschisa. Scoateti din tava si lasati sa se racoreasca complet. Raciti la frigider pana in momentul servirii.
Pofta buna!
Daca ti-a placut aceasta reteta, urmareste Colectie de retete pe FACEBOOK