vineri, 9 februarie 2018

Medovik II

Un tort cu multe straturi, care are un gust delicios si nu foarte dulce. Aroma florala de miere, untul, smantana cremoasa si vanilata, combinata cu nuca si visine acrisoare inseamna pentru mine un desert fantastic. Il ador! Nu se face greu. Acest tort are nevoie de timp sa absoarba o parte din crema si sa se inmoaie, deci fiti rabdatori. Merita sa asteptati!

Ingrediente:
Pentru foi
• 2 oua
• 200 g zahar
• 2 linguri de miere naturala
• 100 g unt cu continut ridicat de grasime
• 450-500 g faina pentru produse de patiserie, Moara Tofan
• 1lingurita bicarbonat

Pentru umplutura:
• 1 kg smantana dulce pentru frisca, cu 30% grasime
• 1 baton de vanilie
• 50 g pana la 100 g zahar pudra(depinde cat de dulce va place frisca)
• 300-350 g visine
• 200-250g nuca prajita si macinata

Pentru decor:
• 1 cutie de mascarpone
• 200/300 g frisca
• ciocolata
• fructe de sezon,
• macarons, decoratiuni din pasta de zahar, bomboane

Mod de preparare:
Pe baie de abur, amestecam ouale batute, zaharul si mierea de albine timp de 4-5 minute. Adaugam lingurita de bicarbonat si amestecam pana se dizolva zaharul de tot. Adaugam untul si il incorporam. Mai tinem pe baie de abur timp de 2-3 minute pana se topeste untul si compozitia isi va dubla volumul. Dam vasul deoparte, adaugam faina si amestecam energic. Aluatul rezultat este usor lipicios. Acoperim  aluatul cu folie alimentara si il lasam sa se raceasca. Punem folia direct pe aluat si nu deasupra vasului. Cand se raceste, se mai intareste.
Pe blatul de lucru presaram faina si rasturnam aluatul. Il impartim in 9 buc aproximativ egale. Ne putem ajuta de un cantar de bucatarie.
Intindem foile pe blatul infainat sau direct pe hartia de copt, Decupam cu ajutorul unui inel si indepartam aluatul in exces. Il adaugam la urmatoarea foaie sa il putem intinde mai usor.
Eu fac toate foile si apoi le coc la 180, mod traditional, timp de 3-4 minute fiecare.
Se coc foarte usor si devin repede aurii. Le scoatem si dupa ce se racesc putin le desprindem de pe foaia de copt.
Dupa ce am terminat cu foile, ne ocupam de umplutura.
Pentru frisca folosim smantana dulce cu un continut ridicat de grasime, 30%. Dupa ce batem frisca, adaugam zahar pudra dupa preferinta. Puteti adauga 50 g pana la 100 g. Depinde de gust.
Cateva sfaturi pentru frisca: smantana sa fie rece de la frigider. Vasul in care bateti frisca e bine sa fie de inox si de asemenea sa fie rece. Il tineti cam 20-30 de minute la frigider sau chiar la congelator daca aveti loc. Puteti sa raciti si paletele de la mixer. Adaugati semintele de la o pastaie de vanilie si bateti frisca.  E bine sa fiti atenti sa nu o bateti prea mult pentru ca se taie. In 5-6 minute e gata. Fiti cu ochii pe ea si opriti la timp robotul, mixerul, telul.

Asamblam tortul pe un suport de carton sau direct pe platou. Punem o lingura de frisca pe suport, sa nu alunece atunci cand il miscam.
Punem prima foaie, adaugam cam 3 linguri generoase de frisca, uniformizam si adaugam visine.

Pe urmatoarea foaie in loc de visine adaugam nuca prajita si macinata.
Continuam pana terminam foile.

Cu frisca ramasa completam golurile de pe laterala tortului. Il punem la frigider pentru cateva ore. Se inmoaie foile si se aseaza prajitura. Dupa ce s-a odihnit,  scoatem tortul si il finisam. Amestecam branza mascarpone cu 2-3 linguri de zahar pudra si adaugam frisca.
Finisam tortul deasupra si pe laterala pana obtinem forma dorita. Topim ciocolata si glazuram tortul.
Adaugam fructe si ornam dupa inspiratie, talent, imaginatie, maiestrie, dragoste si daruire.
Pofta buna!
PS: Prima varinata de Medovik o gasiti  AICI.
PPS: Urmatoarea varianta  de Medovik va fi cu caramel, dulce de leche si pesmet din foi si nuci.


Daca ti-a placut aceasta reteta, urmareste Colectie de retete pe FACEBOOK

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu