luni, 12 februarie 2018

Colacei dulci

La Mosii de iarna colaceii sunt nelipsiti. Aspectul lor de cerc reprezinta continuitatea, legatura de iubire neintrerupta dintre noi si cei dragi, mutati in cealalta lume, a vesniciei. Se impletesc cu drag si dor si de obicei se daruiesc celor necajiti.

Ingrediente:
• 500 g faina alba 000
• 20 g drojdie proaspata
• 50 g zahar tos
• 200 ml lapte
• 50 ml ulei
• 25 g unt
• 1 ou
• ½ lingurita sare
Mod de preparare:
Cerneti faina intr-un bol caldut.
Adaugati drojdia, o lingura de zahar si 3-4 linguri de lapte caldut.
Lasati aprox 10 minute sa se trezeasca drojdia.
Intre timp puneti laptele la foc mic. Adaugati zaharul si cubuletul de unt, sa se topeasca impreuna, apoi luati cratita de pe foc. Laptele trebuie sa fie caldut nu fierbinte. In bolul in care framantati adaugati albusul de ou (galbenusul il pastrati pentru uns), laptele cu zahar si unt, uleiul, o jumatate de lingurita de sare si framantati timp de cateva minute la robot sau 10-15 minute la mana.
Aluatul este omogen si nu se prinde pe marginile vasului.
Ungeti un vas cu putin ulei si puneti bila de aluat.
Acoperiti cu folie alimentara si lasati la crescut 60 -90 min.
Rasturnati aluatul pe blatul de lucru si il impartiti in parti egale.
Din aceasta cantitate eu fac 6 colacei cu cununita sau 8 colacei simpli.
Blatul de lucru nu trebuie infainat. Aluatul este elastic si ferm si nu se lipeste de blat.
Luati cate doua bucati de aluat si faceti snururi lungi.
Le rasuciti si formati colacelul.
Taieti capetele cu un cutit bine ascutit si lipiti-le presand putin aluatul, sa nu se desfaca.

Faceti cununite lungi si subtirele. Inconjurati colacelului si imbinati-le unde ati lipit cele doua capate.
Daca mai ramane putin aluat faceti niste frunze mici si lipiti-le pe colacei.
Asezati colaceii in tava lasand suficient spatiu intre ei. Acoperiti cu un prosop si lasati la crescut 30 de minute. Preinzalziti cuptorul la 180.
Adaugati 1 lingura de lapte in galbenus, omogenizati si ungeti colaceii.
Se coc la 180, mod traditional, timp de 15-20 de minute.
Pofta buna!
PS: Daca doriti, adaugati seminte de mac sau susan dupa ce ati uns colaceii cu ou.
PPS: Din aceasta compozitie de aluat se pot face si sfintii moldovenesti sau mucenicii.
Daca ti-a placut aceasta reteta, urmareste Colectie de retete pe FACEBOOK

2 comentarii:

  1. doamne ce frumusete.chear azi am sa incerc sa fac.arata uimitor de frumos.bravo

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos! Sa-mi spui cum ti-au iesit colaceii. Spor la bucatarit!

      Ștergere