duminică, 23 iulie 2017

Bors cu carne de vita si tocmagi (din Moldova)

O mancare sanatoasa ca viata la tara! Aceasta zeama  cu gust acrisor, este nelipsita de pe masa moldoveneasca. Cu o ceasca de smantana, cativa ardei iuti si o mamaliguta indesata, e buna de tot.

Ingrediente:
• 700-800 g piept de vita sau mai mult
• 150 g morcovi
• 100 g patrunjel radacina
• 150 g telina radacina
• 150 g ceapa alba
• 400 g rosii
• 1ou
• 100 g faina
• 1 l bors de putina
• 2 leg patrunjel verde
• ulei de floarea soarelui
• 1 leg leustean
• sare
• piper proaspat macinat
Mod de preparare:
Carnea se taie bucati, se pune la fiert in apa cu sare, iar dupa ce a dat in fiert, se spumeaza cat este necesar. Dupa aproximativ 2 ore se adauga zarzavatul tocat si ceapa, care au fost calite impreuna in ulei.
 Din faina, ou si putina sare se prepara o coca mai consistenta.
Se presoara planseta cu faina si se intinde o foaie subtire, din care se fac tocmagii(taiteii).
Se lasa sa stea pe planseta o ora sa se zvante bine.
 Rosiile se oparesc, se curata de seminte si de coaja, se taie cuburi si se adauga la bors. Se adauga borsul de putina care a fost fiert separat.
Se pun taiteii si se potriveste gustul de sare si piper. Se adauga patrunjelul tocat.
Tocmagii sunt fierti atunci cand se ridica la suprafata, aproximativ 3-4 minute.
La servit se adauga leustean verde.
Pofta buna!
PS: “Daca e sa te frigi, apoi sa te frigi macar cu o ciorba buna”- proverb romanesc
PPS: in Moldova ciorba se acreste cu bors. Intr-o postare viitoare o sa descriu procesul prin care obtinem borsul de casa pentru acrit ciorbele sau popular cum “umplem borsul”.
 Daca ti-a placut aceasta reteta, urmareste Colectie de retete pe FACEBOOK

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu