joi, 28 ianuarie 2016

Sporki makaruli sau macaroane murdare

Este o mancare traditionala din Dubrovnik servita la sarbatoarea Sf. Blaise, patron al orasului. Obiceiul dateaza din zilele aristrocratiei, cand cei bogati, dupa ce savurau carnea si bunatatile de pe masa lor, amestecau sosul de la carne cu macaroane pentru slujitori. Este o mancare foarte populara si simplu de facut.

Ingrediente:
• 800 g carne de vita
• 100 g grasime de porc
• 500 g ceapa
• 3-4 linguri pasta de tomate (sau 1 cutie de rosii)
• 1 cana de vin rosu/300 ml
• 1 leg de patrunjel
• 3-4 catei de usturoi
• ½ lingurita scortisoara
• 3-4 cuisoare
• 2 frunze de dafin
• 500 g macaroane (paste fainoase)
• sare sau vegeta baza pentru mancaruri
• piper proaspat macinat

Mod de preparare:
Ceapa tocata se prajeste in grasimea de porc fierbinte. Cand devine sticloasa se adauga cuburile de carne de vita.
Se fierbe pana se evapora lichidul din carne. Se adauga rosiile, vinul rosu, apa fierbinte sa le cuprinda si se fierbe fara sa acoperim cratita. Amestecam din cand in cand. Se adauga usturoiul tocat marunt, scortisoara, cuisoarele, frunzele de dafin, vegeta si piper.
Se fierbe incet, timp de aproximativ 2 ore, in functie de calitatea carnii folosite si se adauga apa calda din cand in cand.
Macaroanele fierte, se strecoara si se amesteca cu tocana de carne.
Se lasa 10-15 minute sa se amestece ingredientele si aromele.
Sporki makaruli poate fi servit cu branza de capra sau parmezan si patrunjel verde.
Pofta buna!
 PS: daca nu aveti in casa macaroane incercati reteta si cu paste scurte. Este la fel de buna!
PPS: cand mergeti in vacanta in Dubrovnik/ Croatia savurati o portie de sporky makaruli. Nu veti regreta!

Daca ti-a placut aceasta reteta, urmareste Colectie de retete pe FACEBOOK

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu