vineri, 15 ianuarie 2016

Carnati de casa

Pentru cei mai buni carnati, gospodinele mereu se vor intrece intre ele incercand retete noi sau pastrand cu sfintenie reteta familiei.

Ingrediente:
• 7 kg carne de porc (fleica si pulpa din fata)
• 3 kg slanina
• 300 g usturoi
• 1 litru supa de oase sau apa calduta; ( aproximativ 100 ml pe kg carne)
• 100 g piper; ½ lingurita de piper /kg carne
• 150-180 g sare; 1 lingura rasa / kg carne
• 150 g boia dulce; 1 lingura de boia dulce/ kg carne
• cimbru 1 lingurita / kg carne
• 1 lingura de zahar /la 10 kg de carne
• 10-12 metri intestine/ mate de oaie sau de porc

Mod de preparare:
Spalam matele de mai multe ori sub jet de apa rece ca sa le desaram. Le punem apoi intr-un vas si le acoperim cu apa calduta in care adaugam o lingurita de otet, pentru vreo 30 de minute.


Curatam usturoiul si il trecem prin presa sau il tocam marunt, marunt.
Punem la fiert 1 litru supa de oase in care dizolvam sarea. Daca nu avem supa de oase putem folosi apa. Dupa ce luam supa de pe foc adaugam usturoiul si lasam la infuzat.
Tocam carnea si o condimentam cu piper, boia dulce, cimbru, zahar, respectand un echilibru al gustului.

Pentru niste carnati deliciosi carnea folosita trebuie sa fie mai grasuta. Strecuram supa de oase pentru a indeparta usturoiul. Gustam.
Framantam carnea cu mana, adaugand treptat zeama de oase. Dureaza cam 40-45 de minute pana cand compozitia finala este bine legata, ca o pasta.


Luam putin din compozitia pentru carnati, formam niste chiflete si le punem la prajit intr-o tigaie. Asa verificam daca suntem multumiti de gust. Daca trebuie, mai adaugam condimente, dupa gust.
Inainte de a incepe sa umplem carnatii verificam fiecare mat, sufland in el si verificand daca nu este spart. Daca nu aveti o masina speciala pentru facut carnati, puteti improviza dintr-o masina de tocat carnea la care atasati o palnie speciala.

Ungem palnia cu putina compozitie de carnati, apoi tragem cate un intestin pe tub, faceti nod la capat si incet, incepeti sa umpleti carnatii. Cu atentie: nici prea multa, nici prea putina compozitie.


Dupa ce am terminat compozitia punem carnatii la zvantat pe un bat si lasam sa se scurga sucurile in exces si sa se usuce cateva ore.


Daca doriti ii puteti lasa 2-3 zile intr-o incapere rece, in pod, in magazie – cu grija sa nu inghete!


Ii putem consuma simpli, prajiti sau daca se dau la fum de lemn tare pentru 2-3 zile se pot pastra pentru consum uscat.
Pofta buna!

PS: De-a lungul timpului am incercat mai multe retete: cu multe condimente, cu vin alb si busuioc, cu moare de varza, amestec de carne de porc cu vita, carne de capra si oaie, dar cel mai multi imi place acesta reteta clasica.

PPS: Ne dati sau nu ne dati….
Daca ti-a placut aceasta reteta, urmareste Colectie de retete pe FACEBOOK

2 comentarii: