joi, 24 septembrie 2015

Pizza


O mancare sociala, interactiva, colorata, cu adevarat delicioasa, care place aproape oricui.

Ingrediente:
pentru aluat:
• 500 g faina
• 7 g drojdie uscata/ 1 plic
• 300 ml apa calduta
• 2-3 linguri de apa calduta
• 1 lingurita de zahar tos
• 4 linguri de ulei de masline
• 1 lingurita de sare de mare fina
• 1 lingurita de cimbru
• 1 lingurita de oregano
• ½ lingurita de piper

Mod de preparare:
Cerneti faina intr-un bol. Faceti o adancitura in care se puneti 7 g de drojdie uscata, 1lingurita de zahar si 2-3 linguri de apa calduta.
Lasati aproximativ 10 minute sa se activeze drojdia si sa o treziti la viata.

 Adaugati 4 linguri de ulei de masline, o lingurita de sare de mare, o lingurita de cimbru uscat, o lingurita de oregano uscat si o jumatate de lingurita piper proaspat macinat. Turnati treptat 300 ml de apa calduta si framantati 10-15 minute pana obtineti un aluat omogen si elastic care nu se mai lipeste de mana. Daca e nevoie mai adaugati o lingura de faina.

 Lasati aluatul sa dospeasca, la loc caldut timp de cel putin o ora.

Presarati blatul de lucru cu putina faina. Dupa ce a crescut scoateti aluatul din vas si mai framantati putin aluatul sa scoateti aerul, apoi se imparte in trei sau patru bucati. Depinde de marimea tavii pe care o folositi. Pentru o tava de 26 cm se pot face 4 discuri.
Intindeti aluatul, preferabil cu mana, incercand sa-i dati o forma circulara de grosimea unei monede. Daca nu reusiti, va ajutati de sucitor.

Puneti blatul de pizza in tava si ungeti cu sosul de rosii, cam 3-4 linguri. Incercati sa lasati marginile curate. Adaugati mozzarella si apoi restul ingredientelor. Pentru topping folositi orice combinatie care va atrage. Aveti posibilitati multiple. Dati frau liber imaginatiei… Eu prefer combinatiile simple de ingrediente.

Pizza cu salam si mozzarella
• salam
• mozzarella
• sos de rosii
• rosii
• ciuperci
• frunze de busuioc
• masline verzi



Pizza cu sunca si mozzarella
• sunca
• mozzarella
• sos de rosii
• rosii
• ciuperci
• masline verzi
• cateva frunze de rucola




Pizza cu ansoa si masline verzi
• fileuri de ansoa
• mozzarella
• masline verzi
• sos de rosii
• rosii



Asezonati rucola in momentul servirii cu zeama de lamaie, ulei de masline, sare si piper.
Este foarte important ca in momentul in care bagaţi pizza la cuptor acesta sa fie incins foarte bine. Se coace in 15-20 de minute. Cand scoateti pizza din cuptor picurati inca un pic de ulei de masline extravirgin. Se serveste imediat!
Pofta buna!

PS: Specialitatile de pizza imi place sa le savurez atunci cand ies in oras cu cei dragi. Aceasta este o reteta foarte usoara pe care o poate face oricine acasa.

Daca ti-a placut aceasta reteta, urmareste Colectie de retete pe FACEBOOK

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu