duminică, 9 august 2015

Clatite cu urda si marar


Cele mai placute amintiri din copilarie sunt cele despre bunici si mai ales despre bunatatile pe care le faceau. Clatitele cu urda si marar mi-au bucurat copilaria. Cum sa nu devii nostalgic?

Ingrediente:
Pentru foile de clatite
• 3 oua
• 300 ml lapte
• 100 g faina
• 1 varf de cutit de sare
Pentru umplutura
• 250 g urda
• 1 legatura de marar
• 1 varf de cutit de sare


Mod de preparare:
Intr-un bol punem faina cernuta, in mijloc adaugam ouale si cu ajutorul unui tel, le omogenizam. Cand incepe sa se ingroase compozitia adaugam treptat laptele si putina sare. Omogenizam foarte bine. Aluatul se lasa la rece pentru cel putin 30 de minute.
Frecam urda cu mararul tocat si adaugam putina sare.


Incingem o tigaie cu coada si stergem/ungem cu o pensula de bucatarie inmuiata in ulei. Turnam cate un polonic (mai mic) din compozitie, iar cu o miscare de rotatie rapida acoperim toata suprafata, formand un strat subtire. Clatitele trebuie prajite la foc mediu cam 2 minute pe o parte si 1 minut pe cealalta parte. Cand marginile s-au rumenit putin, intoarcem clatita. Se procedeaza la fel cu toate clatitele.Din aceasta cantitate obtinem 8-10 foi de clatita, depinzand de marimea tigaii pe care o folosim.


Umplem clatitele, intindem compozitia de urda pe toata suprafata clatitei, rulam si le punem intr-un vas de ceramica cu capac, pentru un sfert de ora.


Suficient cat sa se incalzeasa clatitele si urda din interior. Se servesc caldute. Puteti sa adaugati smatana in momentul servirii.
Pofta buna!


PS: Urda e un tip de branza obtinut prin fierberea zerului ramas dupa prepararea casului. Are o textura moale si faramicioasa. Este asemanatoare cu branza italiana „ricotta”, avand un continut bogat de proteine si putine grasimi.


Bine de stiut!
 • Compozitia de clatite trebuie sa se odihneasca intre 30 de minute si o ora, ca sa fie mai elastica si faina sa se hidrateze perfect.
 • Cand turnati untul topit in compozitie, aveti grija sa nu fie fierbinte.
 • Folositi oua de casa. Coloreaza mai frumos, sunt mai hranitoare, iar clatitele ies mai pufoase.
 • Folositi ulei vegetal. Uleiul de masline schimba gustul foilor de clatite.
 • Daca nu ati reusit sa omogenizati bine compozitia si are cocoloase, treceti compozitia printr-o sita si apoi o puneti la frigider sa se odihneasca.
 • Este recomandat sa folositi o tigaie cu suprafata antiaderenta, plata, cu un maner comod.


2 comentarii:

  1. nu am mancat clatite cu urda pana acum, dar voi incerca sa folosesc si eu urda ca umplutura, deoarece clatitele tale arata foarte bine

    RăspundețiȘtergere
  2. Bai, arata fenomenal! Se mananca sau sunt de pus in vitrina? :))

    RăspundețiȘtergere