vineri, 17 iulie 2015

Rata, varza si vin


Cand mama iti ofera cu drag o rata dolofana iar tata, in semn de solidaritate, vine cu o sticla cu vin dulce si aromat, ce poti sa gatesti mai bun dacat rata cu varza fiarta in vin?

Ingrediente:
• 1 rata
• 1 varza dulce
• 1 legatura de marar
• 1 paharel de rachiu
• 500 ml vin dulce
• 1 crengura de cimbru
• unt
• 1 lingura de miere
• 5 linguri de untura de gasca
• sare
• piper
• boia dulce

Mod de preparare:
Rata se curata bine, se spala, se sterge, se freaca cu sare si boia dulce, apoi cu unt topit si se lasa la rece, un ceas, sa se fragezeasca.

Se rumeneste la foc iute, pe toate partile, in tigaie, cu unt si untura de gasca. Se toarna in vas, peste carnea de rata un pahar de rachiu de fructe, 1 cana de vin, se-ndulceste cu putina miere, se adauga cimbru, apoi se acopera si se da la cuptor, la foc mic, sa se inabuse pe indelete.

Avem grija sa stropim la 10-15 minute cu sosul din cratita. Varza se toaca, se caleste in untura de gasca, se stinge cu 1 pahar de vin dulce, se sareaza, se adauga boia dulce si se adauga peste rata.

Se lasa la cuptor cu capac. Mararul se toaca. Cand s-a facut carnea, se da varza pe margini, se unge rata cu unt topit sau cu untura de gasca, si se lasa la cuptor, pe foc iute, sa se rumeneasca. Cand este gata, se presara mararul peste varza.
Pofta buna!


PS: sursa: Radu Anton Roman “Povestile bucatariei romanesti”

 
PPS: Caloriile sunt direct proportionale cu gustul divin.

Un comentariu: