joi, 7 mai 2015

Tiramisu


Un desert traditional italian, in jurul caruia s-au spus atat de multe povesti care mai de care mai romantice si mai savuroase. Discutii despre originea acestui deliciu culinar continua si astazi, dar cel mai important este ca patiserii acelor vremuri au reusit cu ingrediente simple, putine si bune sa faca un desert celebru in intreaga lume. Reteta permite multe variante. Eu am incercat-o pe cea mai simpla.


Ingrediente: 
• 500 g branza mascarpone
• 350-400 g piscoturi
(depinde de vasul in care montati)
• 4 oua foarte proaspete
• 6-8 linguri de zahar
• semintele de la o pastaie de vanilie

 Pentru sirop:
• 200-250 ml cafea expresso
• 200 ml apa
• 1 lg de zahar
• vin Marsalla

 Pentru ornat:
• pudra de cacao

Mod de preparare:
Separam ouale. Punem peste galbenusuri 4 linguri de zahar si frecam bine pana obtinem o spuma  cremoasa.

 Se amesteca cu branza mascarpone si se omogenizeaza cu o lingura/ spatula. Nu se foloseste mixerul. Daca doriti, puteti sa adaugati si semintele dintr-o pastaie de vanilie.
Albusurile se bat separat, cu putina sare. In momentul in care incepe sa se lege adaugam pe rand 3- 4 linguri de zahar si batem pana se obtine o spuma ferma, asemanatoare cu cea pentru bezea.

 Adaugam spuma de albusuri peste crema de mascarpone si amestecam usor.


Pregatim insiroparea piscoturilor. Facem 200-250 ml cafea expresso, adaugam 200 ml apa rece, o lingura de zahar si putin vin Marsala.(daca nu aveti merge si fara). Cand incepem sa montam prajitura siropul trebuie sa fie rece. Daca e cald, piscoturile trag mai mult sirop si vor fi prea moi. Piscoturile trebuie sa ramana ca un blat pufos. Ungem fundul vasului cu un strat subtire de crema pentru a asigura stabilitatea prajiturii si  sa o putem scoate mai usor .

Inmuiem piscotul cu partea fara zahar in cafea timp de o secunda apoi il intoarcem pe cealalta parte. Il scoatem din sirop, il tinem putin sa se scurga excesul de cafea si il asezam in vas. Facem astfel primul rand apoi asezam un strat de crema.

Continuam si cu al doilea rand si la final, peste ultimul strat de crema, pudram praf de cacao.
Dam prajitura la rece, la frigider, si o putem servi dupa cateva ore bune.
E si mai bine daca o servim a doua zi.
Pofta buna!


 PS: Nu se congeleaza! Nu se lasa la temperatura camerei!


PPS: Puteti monta aceasta prajitura  pe platouri, in cupe, in pahare si este mai comod de servit sau in forma de tort.  E bun oricum! Important e sa il pastrati la rece si obligatoriu sa il savurati langa cei dragi.


 Recunosc la tort am “trisat" putin si am adaugat la crema si 500 g frisca batuta.

4 comentarii: