miercuri, 13 mai 2015

Papanasi moldovenesti

Un desert traditional care imbina in mod armonios ingrediente simple. Aparent modest, dar merituos, te invita sa-l savurezi,  gasindu-l in majoritatea meniurilor restaurantelor romanesti. Papanasii cu branza de vaci si dulceata erau candva - si sunt si astazi - un simbol al bucatariei moldovenesti.

Ingrediente:
• 250 gr branza de vaci
• 2 oua
• 3 lg zahar
• un plic zahar vanilat bourbon
• un plic praf de copt
• 200-225 gr faina ( in functie de cat de bine scursa este branza de vaci)
• sirop sau dulceata
• smantana
• ulei pentru prajit
• faina pentru modelat

Mod de preparare:
Branza se amesteca bine impreuna cu ouale, zaharul, zaharul vanilat si putina sare.
Adaugam faina amestecata cu praful de copt si omogenizam. Aluatul trebuie sa aiba o consistenta moale si pufoasa. Se lucreaza pe blatul pudrat cu faina.
Daca aluatul e moale si se lipeste de maini mai pudram faina. Punem uleiul la incalzit (o cantitate mare/ aprox.500 ml) si, cand este suficient de fierbinte, adaugam papanasii prajindu-i pe ambele parti. Folosim pentru prajit o temperatura medie, astfel incat sa aiba timpul necesar sa se patrunda si in interior.
Se scot pe un prosop absorbant. Se servesc calzi, cu smantana, sirop sau dulceata preferata.
Pofta buna!
PS: Nu ai cum sa nu iubesti tot ce tine de copilarie,  mai ales cand este vorba despre o desfatare dulce. Am crescut cu acest desert.
PPS: O varianta mai generoasa. Papanasi, smantana, dulceata de afine si sirop de coacaze.Enjoy!
Daca ti-a placut aceasta reteta, urmareste Colectie de retete pe FACEBOOK

2 comentarii: