duminică, 19 aprilie 2015

Cotlet de porc cu terina de legume


Ce bunatati puneti pe masa? Cu ce reteta noua ii incantati pe cei dragi?
Daca optati pentru o friptura de porc plina de savoare, va recomand o garnitura sanatoasa, gustoasa si care aduce un pic de culoare pe masa dumneavoastra.    O combinatie grozava!

Ingrediente:
• 1kg cotlet de porc cu os

Pentru terina:
• 300g spanac
(proaspat sau congelat)
• 4 cartofi
• 1 ceapa
• 4 morcovi
• 6 oua
• 6 linguri de faina
• 1 praf de copt
• 150 g unt
• 150ml lapte
• ulei
• sare

Pentru marinada:
• ulei de masline
• otet
• sos de soia
• piper
• boia
• ienibahar
• cimbru
• usturoi pisat

Mod de preparare:
Carnea se spala, se sterge foarte bine si se portioneaza. Se face o marinada folosind aromele preferate. Se trece carnea de porc pe ambele parti prin amestecul format, apoi se lasa la frigider sa absoarba aromele cel putin 1,5-2 ore. Cotletul cu os poate sa stea si 8-12 ore. Daca vrem sa tinem carnea mai mult timp la marinat, specialistii ne recomanda sa nu punem sare in marinada pentru ca va deshidrata carnea, dar in acelasi timp spun ca este bine sa fragezim carnea cu aceste amestecuri de ierburi aromatice si mirodenii. Scoatem carnea de la frigider, o scurgem de amestecul de marinat si o tinem la temperatura camerei cam 30 de minute. Daca nu am pus sare o condimentam acum.
Intr-o cratita foarte bine incalzita punem cotletele si le prajim, atat cat sa le formam o crusta aurie/ rumena la exterior si sa pastram sucurile aromate in interior. Pentru a intoarce carnea in timpul prajirii se va evita inteparea ei cu furculita, pentru a nu crea orificii prin care sa se scurga sucurile din carne. Folosim un cleste. Stropim carnea cu o cana de vin rosu sec, acoperim tava cu folie de aluminiu si dam la cuptor la foc mediu, pana se patrunde carnea in interior. Cuptorul pentru friptura va fi bine incins de la inceput pentru a continua procesul de gatire. Dupa ce este gata o mai lasam 10 minute sa se odihneasca. Serviti friptura cu o terina de legume.

Mod de preparare pentru terina:
Punem la fiert morcovii si cartofii intregi. Curatam ceapa, o taiem marunt si o calim in ulei. Adaugam spanacul  peste ceapa, foarte putina apa si lasam pana se inmoaie, dupa care le mixam. Daca folosim spanac congelat nu mai adaugam apa. Dupa ce au fiert cartofii si morcovii, ii mixam separat. Obtinem astfel trei pireuri: Unul de spanac, unul de morcovi si unul de cartofi. In fiecare adaugam cate 50 g de unt, 50 ml lapte, doua galbenusuri, doua linguri de faina, sare si piper dupa gust si omogenizam bine. Batem cele sase albusuri spuma cu un praf de copt si le impartim egal in cele trei compozitii de legume. Incorporam albusurile in fiecare cu grija, ca sa nu se lase. Intr-o tava, (25cm /11cm) unsa si tapetata, intindem uniform amestecul de spanac, apoi cel de morcovi si la final pe cel de cartofi.
Dam terina la cuptor pentru 35 de minute. Lasam sa se raceasca si apoi o scoatem din tava.

Se serveste rece.


Pofta buna!


PS: Osul da o aroma foarte buna carnii si timpul de gatire va fi un pic mai mare, ceea ce inseamna ca la exterior carnea va avea o crusta rumena placuta si la interior va fi bine facuta.


PPS : Marinadele sunt un amestec de ulei, un ingredient acid (otet, vin, suc de lamaie sau de limeta, sos de soia, suc de portocale), plante aromate si mirodenii.

Un comentariu: