duminică, 8 martie 2015

Sfintisori / Mucenici moldovenesti


M-am hotarat sa includ in colectia mea de retete si sfintisorii sau mucenicii moldovenesti. O reteta clasica, simpla, dar nelipsita din casele gospodinelor. Nu cere prea mult efort si toti cei dragi vor fi incantati de impletiturile rumene si aromate. Cand simplu devine foarte bun ce poti sa-ti mai doresti?

 Ingrediente:
• 1 kg faina alba
• 2 oua pentru aluat
• 1 ou pentru uns
• 150 g zahar tos
• 50 g drojdie
• 450-500 ml lapte
• 1 pastaie de vanilie
• 150 ml ulei
• 1 lingurita de sare

 Pentru sirop si ornat:
• 150 ml apa
• 150 g zahar
• 150 g miere de de albine
• 1 lamaie
• nuca macinata

Mod de preparare:
Fierbem laptele impreuna cu pastaia de vanilie.Daca nu avem pastaie de vanilie punem 1 pliculet de zahar vanilat bourbon. Lasam laptele sa se racoreasca. Cernem faina intr-un lighean. Facem o adancitura in mijlocul fainii si punem 50 g dojdie faramitata marunt, doua linguri de zahar si 100 ml lapte. Lasam vreo 10-15 minute, sa invie drojdia si sa dospeasca frumos.
Batem doua oua intregi cu o lingurita de sare si cu restul cantitatii de zahar. Adaugam razatura de lamaie apoi, incepem sa framantam. Turnam ouale si jumatate din cantitatea de lapte. Adunam incet faina de pe margine si pe masura ce se leaga aluatul tot mai adaugam lapte. Dupa ce s-a format aluatul adaugam pe rand ulei si framantam bine de tot pana aluatul nu se mai lipeste. Acoperim ligheanul cu un prosop caldut si lasam la dospit vreme de o ora.
In acest timp curatam nucile. Le dam prin masina de maruntit nuca si facem siropul. Punem intr-o craticioara 150 ml de apa, adaugam 150 g de zahar tos si le fierbem la foc potrivit pana se leaga siropul, apoi adaugam mierea de albine, coaja si sucul de la o lamaie, mai tinem pe foc vreo 5 minute si lasam siropul la racit. Va fi un sirop parfumat si nu foarte gros.
Pudram suprafata de lucru cu putina faina. Impartim sau rupem aluatul in bucati aproximativ egale si incepem sa modelam sfintii.
Facem snururi lungi si subtiri, care formeaza apoi opturi.
Preincalzim cuptorul cu usa intredeschisa. Punem sfintii in tava, ii lasam sa mai creasca vreo10-15 minute.
Sfintii se ung cu ou batut si se pun la cuptor sa se rumeneasca. Dupa 20-25 minute sunt gata.
Ii scoatem pe un suport, ii lasam sa se odihneasca vreo 5 minute, apoi ii bagam in siropul parfumat cu fata in jos pentru cateva secunde. Ii scoatem din sirop si ii tavalim prin nuca.
Cine sa le reziste?
Pofta buna!
PS: Sfintii 40 de Mucenici sunt praznuiti de Biserica Ortodoxa, in fiecare an, pe data de 9 martie.
PPS: Multe din obiceiurile acestei zile s-au pierdut, dar unul din ele a rezistat in timp. Pregatirea mucenicilor si a celor 40 de pahare de vin pentru barbati.
40 de pahare e olecutica cam mult, dar sa gustati doua, trei pahare e foarte bine. Se spune ca o sa aveti putere de munca peste an.
 Sfintii sunt gata, vinul este pregatit … sarbatoarea poate sa inceapa.
Daca ti-a placut aceasta reteta, urmareste Colectie de retete pe FACEBOOK

5 comentarii:

  1. Multumesc Mihaela! Ceva simplu si foarte bun :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Din prezentarea ta sunt sigura ca au fost foarte buni.Apreciez tot ceea ce faci si ce expui pe acest blog.Felicitari !

    RăspundețiȘtergere
  3. Arată wau!!!!Sa trimiti Lilisor și la mine!!!😍😍😍

    RăspundețiȘtergere