sâmbătă, 28 martie 2015

Pasticada – un vis croat


Am ales din bucataria croata aceasta tocana de carne de vita numita Pasticada. Este o reteta dalmata care se serveste cu gnocchi. Desi exista multe variante ale retetei, m-am straduit sa fiu cat mai fidela retetei traditionale (originale), respectand ingredientele si modul de preparare. Am inlocuit doar vinul Prosek, care este un vin dulce, de desert, cu un vin rose, glamour, autohton. Rezultatul final a fost de vis, fiind apreciat de familie si prietenii invitati la masa. Savurand acesta tocana de vita nu poti decat sa multumesti bucatariei croate pentru acest festin. Enjoy!

  Ingrediente:
• 1.5-2 kg muschi de vita
• 100-150 g bacon
• 2 linguri untura de porc
• otet din vin rosu
• 2-3 linguri ulei de masline
• 3 cepe mari
• 2 morcovi
• 1 radacina de telina
• 5 catei de usturoi
• 1 lingura de faina
 • 1 lingura de zahar
• 4-5 cuisoare
• 1 cana de vin rosu
• 3-4 felii de lamaie
• 1-2 lingurite de vegeta
• 30-50 ml sos de rosii
• 100-150 ml Prosek vin dulce, de desert
• 3-4 prune uscate
• piper
• gnocchi - bulete din cartofi si grau
Mod de preparare:
Intepam muschiul de vita cu un cutit bine ascutit si introducem usturoiul si baconul.

Punem carnea intr-un vas potrivit cu dimensiunea ei si turnam otet de vin rosu pana cuprinde toata bucata de carne. Acoperim vasul si lasam la macerat peste noapte, la frigider.
A doua zi , scoatem carnea din otet, condimentam cu sare si piper. Intr-un vas de lut ( ceramica sau termorezistent) punem carnea impreuna cu uleiul de masline, untura de porc, cepele taiate in patru sau tocate, telina si morcovii felii. Acoperim vasul si dam la cuptor pentru 45-50 minute. Scoatem vasul din cuptor.

Scoatem carnea din sos. Facem un piure din legume si grasimea ramasa.
Adaugam faina, cuisoarele, sosul de rosii, vinul rosu si vinul dulce, feliile de lamaie, prunele si o lingura de vegeta.Gustam, daca este necesar mai adaugam o lingura de vegeta. Taiem carnea in felii groase de 1 cm si o punem inapoi in vas sa absoarba aromele din sos.
 Punem vasul inapoi la cuptor pana se fragezeste foarte bine carnea.
Servim tocana cu gnocchi.

 Pofta buna!


PS: Planificati reteta din timp deoarece carnea trebuie sa stea la macerat peste noapte.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu