luni, 2 martie 2015

Cheesecake cu grapfrut si lamaie


O prajitura usor astringenta, cu branza, citrice si blat crocant de biscuiti poate fi un minunat desert.

Pentru blatul de biscuiţi:
• 200 g unt
• 250 g biscuiti tip beurre
• 20 g zahar brun

• Pentru compozitie:
• 4 grepfruturi roz, mici
• 4 lamai mici, coaja rasa si sucul
• 25 g gelatina pulbere
• 700 g branza de vaci, grasa
• 175 g zahar tos
• 3 oua mijlocii, separate
• 150 ml smantana

Pentru glazura:
• 225 g gem, incalzit si trecut prin sita pentru glazura(optional)

Mod de preparare:
Ungeti si tapetati cu hartie pergament baza si laturile unei tavi cu baza detasabila, pentru prajitura, cu diametrul de cca. 20 cm. Pregatiti astfel blatul: topiti untul intr-o tigaie si amestecati in el biscuitii pisati si zaharul.


Asezati amestecul pe fundul tavii, faceti un strat uniform presand usor si dati la frigider.
Intre timp pregatiti glazura: Taiati cu cutitul coaja de grepfrut, apoi taiati in segmente fiecare grepfrut deasupra unui castron pentru a nu pierde sucul.

Stoarceti foarte usor pulpa fructelor pentru a extrage o parte din suc. Dati segmentele la o parte si pastrati sucul.

Turnati 150ml din sucul de grepfrut (sau cat a rezultat)intr-un castron termorezistent, apoi adaugati sucul de lamaie. Presarati deasupra gelatina si lasati sa stea doua minute.
Puneti intr-un castron incapator branza de vaci, zaharul tos, galbenuşurile, coaja de lamaie si smantana – bateti cu un tel electric pana s-a omogenizat. Asezati vasul cu gelatina deasupra unei cratite cu apa care fierbe mocnit, asigurandu-va ca fundul castronului nu atinge apa, si tineti pana cand gelatina s-a dizolvat. Atentie: gelatina nu se fierbe. Luati castronul de pe foc si lasati sa se racească 1-2 min. (Raciti numai 1-2 min; daca amestecul este prea fierbinte sau prea rece, nu se va omogeniza cu branza, iar gelatina va forma cocoloase). Turnati in compozitia cu branza. Amestecati foarte bine.
Intr-un castron, bateti albusurile pana s-au intarit usor, apoi incorporati cu grija in compozitia de branza si gelatina. Turnati deasupra blatului rece de biscuti si puneti la frigider peste noapte sau pana cand s-a intarit.
Aranjati segmentele de grepfrut deasupra prajiturii cu branza. Daca doriti puteti sa glazurati cu gem. Incalziti usor gemul preferat, strecurati prin sita si glazurati prajitura lasand sa se prelinga usor pe margini.
Serviti rece.
Pofta buna!

PS: Pentru o varianta cu calorii mai reduse, inlocuiti branza de vaci grasa cu semidegresata.
PPS: Pentru un gust mai astringent, inlocuiti sucul unui grepfrut roz cu sucul unui grepfrut galben.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu