miercuri, 4 februarie 2015

Sarmalute moldovenesti


Cred ca fiecare familie are propria reteta de sarmale. Indiferent de combinatia ingredientelor - carne de porc cu afumatura, carne de vita, de gascan, de curcan, de miel, cu stiuca, cu salau, sau cu multe legume - rezultatul este uimitor de fiecare data. Tocmai aceste particularitati specifice locurilor si sezoanelor in care mancarea este pregatita fac din aceasta reteta aparent simpla o bijuterie culinara indragita in toata lumea.
O fi mancare traditionala romaneasca? Nu o fi? Adevarul este ca la romani nu exista sarbatoare fara sarmale rumene si gustoase pe masa!
Pofta mare si pofta de viata!

 Umplutura:
• 1kg carne tocata de porc ( sau amestec porc/ vita 70/30)
• 100 g afumatura
• 200 g orez
• 220-250 g ceapa
• 100 ml ulei
• 30 g bulion
• 150 ml pasta de rosii
• 1 leg verdeata
• 1l bors de putina
• piper
• sare
• crengute de cimbru
• foi de dafin
• boia
• sorici
• 2-3 linguri de untura

 Foi:
• varza murata mare
• frunze de vita de vie

 Mod de preparare:
Se desfac foile de varza si de vita de vie si se lasa sa stea in apa rece cateva ore, ca sa se desareze si sa piarda din acreala.
Ceapa se toaca si se caleste in ulei pana capata o culoare aurie. Orezul se spala bine si se undeste putin alaturi de ceapa.Se stinge cu bulion desfacut cu 2-3 linguri de apa. Se amesteca carnea tocata, afumatura, ceapa, orezul, sare piper, cimbru dupa pofta.
Se umplu foile, se ruleaza si se infunda la ambele capete, nu foarte strans, sa se mai umfle si orezul.
Le puteti face mai mari, mai mici, dupa cum va este voia.
Pentru fiert folosim o oala de lut gros pe care o ungem cu untura. Pe fundul oalei punem un strat de varza tocata, apoi o bucata de sorici. Apoi asezam sarmalutele.
Printre ele strecuram cate o crenguta de cimbru, marar uscat, dafin.
Acoperim sarmalutele cu un strat de varza tocata stropim cu pasta de rosii, adaugam borsul de putina incalzit, punem capacul si dam la cuptor la foc molcom sa bolboroseasca cateva ore(2,30-3 ore).
Se servesc cu smantana, ardei iute, mamaliga calda si vin foarte bun.
Pofta buna!



Varianta de prezentare:
Am facut niste vase din aluat de paine. Am taiat capacelele, am scos miezul de paine si le-am umplut cu sarmalute.
Pot fi facute vase mai mici, pentru fiecare persoana sau un vas mai mare din care serveste toata lumea.



 

2 comentarii:

  1. SARMALUTE MOLDOVENESTI / CU GUST BUN DE INEBUNESTI / AVETI GRIJA CATE MANCATI/ DE VRETI DE LA MASA SA VA RIDICATI!

    RăspundețiȘtergere
  2. Uauu, ce bine arata.....Sigur ca-s de-ale noastre (din Moldova :) ! Reteta ta ma face sa salivez!!!! Si painitele imi plac cum ti-au iesit. E clar, nu te dezminti defel!!!

    RăspundețiȘtergere