luni, 9 februarie 2015

Pui manastiresc


In vacantele petrecute prin nordul Moldovei am savurat acesta reteta. Are un gust desavarsit si este un adevarat regal, asa cum foarte frumos o prezinta Radu Anton Roman in cartea “Povestile bucatariei romanesti".

 Ingrediente:
• 1 kg carne de pui
• 50 g unt
• 2-3 cepe potrivite
• 2-3 catei de usturoi
• 250 g ciuperci
• 200 g costita afumata
• 500 g smantana
• 1 pahar de vin alb
• 2-3 galbenusuri de ou
• cateva boabe de piper
• cimbru
• sare

 Mod de preparare:
Se curata, se spala si se taie carnea de pui in bucati mai mici. Se rumenesc bucatile de pui in unt, se scot si se pun deoparte. In untul ramas se caleste ceapa taiata marunt. Cand a devenit sticloasa se stinge cu putina apa sau supa de legume, se pune puiul inapoi, se adauga usturoiul tocat fin, piper, cimbru si se sareaza dupa gust.
Se acopera si se lasa la fiert 15-20 min.

 Se toarna smantana si se mai lasa cateva clocote.

Separat de inabuseste in unt costita taiata felii. Se adauga vinul si se fierbe pana cand costita s-a fragezit.

Ciupercile se fierb un clocot.
Intr-un vas adanc(preferabil de lut smaltuit), se aseaza in straturi alternative feliile de costita si bucatile de pui.
Peste ultimul strat se pun ciupercile , se adauga smatana ramasa de la pui si se pregateste din zeama in care a fiert costita un sos. Se amesteca zeama de la costite cu trei galbenusuri batute si se toarna peste ciuperci.

 Se da la cuptor pentru 30 min, pana de leaga bine sosul. Se serveste cu mamaliguta.
 Pofta buna!



PS: Acest preparat trebuie consumat cu moderatie deoarece are foarte multe calorii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu